-
Nieuwe alliantie moet einde maken aan medicijntekorten: "Meer zelf produceren in Europa"
De Europese lidstaten gaan beter samenwerken om tekorten van geneesmiddelen aan te pakken. Daarvoor wordt vandaag, op initiatief van België, de Critical Medicines Alliance in het leven geroepen. Doel is ook om uiteindelijk weer zelf meer geneesmiddelen te produceren en zo minder afhankelijk te worden van landen als China of India (Bron: VRT.be).
-
Eén hele tablet of twee halve?
Twee halve tabletten in plaats van één hele van het parkinsonmedicijn carbidopa/levodopa verkleint schommelingen van de werkzame stoffen in het bloed en daarmee de kans op beweegklachten, zo wijst een nieuwe Amerikaanse studie uit.
-
Vragenlijst over het beloop en de belasting van bijwerkingen
Mensen worden steeds meer gevraagd om mee te denken over hun medicatie, maar soms sluit de informatie die u krijgt niet goed aan bij wat u eigenlijk zou willen weten. U wilt misschien weten welke bijwerkingen er zijn van de medicijnen die u gebruikt. Maar bijvoorbeeld ook hoe lang u last kunt hebben van bijwerkingen.
-
Patiëntenfederatie Nederland: snel actie nodig tegen medicijntekort
Teveel patiënten in Nederland worden te vaak geconfronteerd met de nare gevolgen van medicijntekorten en deze tekorten nemen alleen maar toe. Volgens de Patiëntenfederatie is er snel actie nodig om ergere gevolgen in de toekomst te voorkomen. Deze dringende boodschap heeft de Patiëntenfederatie aan de Tweede Kamer overgebracht waar over medicijntekorten gedebatteerd werd.
-
Ramadan en medicijngebruik
Doet u mee aan de ramadan? Het kan dan lastig zijn om uw medicijnen goed in te nemen. Ook kan uw lichaam anders reageren op medicijnen omdat u anders eet en drinkt. Als dit nodig is, kan uw apotheker u helpen uw medicijngebruik tijdens de ramadan aan te passen (Bron: Apotheek.nl).
-
Literatuuronderzoek naar de werkzaamheid en veiligheid van verschillende medicijngroepen bij de ziekte van Parkinson
Vibuthi Sisodia, onderzoek in het Amsterdam UMC, deed uitgebreid literatuuronderzoek. Dit onderzoek richtte zich op de werkzaamheid en veiligheid van verschillende medicijngroepen als aanvullende behandeling op levodopa. Voor de Parkinson Vereniging schreef zij een samenvatting.
-
Update over de beschikbaarheid van Symmetrel (amantadine): weer leverbaar vanaf 15 januari 2024
Op het meldpunt van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) is eind oktober 2023 gemeld door de fabrikant van Symmetrel dat er een tekort zou zijn dat tot eind 2023 zou duren. De oorzaak van het tekort was een kwaliteitsprobleem.
-
Medicijntekort: Symmetrel (amantadine) 100 mg
Sinds 21 november 2023 komen er berichten binnen van een tekort aan Symmetrel 100 mg (amantadine). De eerste maand was het bericht dat eind december weer geleverd kon worden aan apotheken door producent en leverancier Novartis. Tijdens de kerstvakantie berichtte Farmanco (KNMP Farmanco, meldpunt voor beschikbaarheid geneesmiddelen) dat dit tijdstip veranderde naar week 9 in 2024. En op 8 januari meldt Novartis dat in week 4 van 2024 geleverd gaat worden. Dat is nog een paar weken voordat de mensen met de meeste haast weer Symmetrel tot hun beschikking krijgen.
-
Veel medicatiefouten door complex regime parkinsonmedicijnen
Complexe doseringsregimes van parkinsonmedicatie zorgen vaak voor toedienfouten, blijkt uit 84 meldingen die in zes maanden tijd zijn binnengekomen bij Voorkomen Medicatie-Incidenten (VMI). Deze medicatiefouten kunnen bij mensen met parkinson leiden tot onrust, verwarring en problemen met bewegen.
-
Combinaties van geavanceerde therapieën voor mensen met parkinson
Over het veranderen of combineren van geavanceerde therapieën (diepe hersenstimulatie [DBS] of pomptherapieën: een apomorfinepomp of een levodopapomp), is tot nog toe weinig bekend. Onlangs hebben Duitse onderzoekers in een grootschalige landelijke studie de effecten van gecombineerde geavanceerde therapieën in kaart gebracht, zowel het gelijktijdig toepassen van meerdere therapieën als ook het gebruik van diverse therapieën na elkaar.