Archief

  1. Driedubbel Gezond: de impact van parkinson op het leven een jonge moeder

    Het is haast niet voor te stellen hoe het moet zijn als je je kinderen niet meer kunt voorlezen omdat je hoofd niet meer meewerkt. Als je je loopbaan als professioneel musicalster moet neerleggen omdat je het niet meer aankunt. Voor Petra (41) is dat de realiteit. Zij heeft de ziekte van Parkinson en neemt Anne-Mar mee in haar leven. Bert gaat langs bij een koor en zingt zelfs een liedje mee. Behalve zangplezier blijkt het koor de leden, in de leeftijd van 70+, veel meer te brengen. Jesse leert wat bestrijdingsmiddelen en parkinson met elkaar te maken hebben en hoe je zelf iets kunt doen om gezond te blijven.

    Toon volledig bericht

  2. Aandacht voor PesticideVrij-Dag bij Hart van Nederland

    Op vrijdag 11 april overhandigden wij samen met onze partners de "Oproep tot Actie" aan leden van de Tweede Kamer in Den Haag. Met onze actie haalden wij de nieuwsuitzending van Hart van Nederland. Ons item begint op 9:22 minuten in de uitzending.

    Toon volledig bericht

  3. Aandacht voor PesticideVrij-Dag in het NOS journaal

    Op vrijdag 11 april overhandigden wij samen met onze partners de "Oproep tot Actie" aan leden van de Tweede Kamer in Den Haag. Met onze actie haalden wij hwt NOS Journaal van 18:00 uur. Dit item kunt u terugkijken op NPO Start en start op 7 minuten en 20 seconden in de uitzending.

    Toon volledig bericht

  4. ParkinsonTV: Wereld Parkinson Dag en pesticiden

    Thema-uitzending pesticiden met een vragenblok waarin experts antwoord geven op alle vragen rondom pesticiden en parkinson. Aan tafel presentator Marten Munneke, ervaringsdeskundige Nathalie Kelderman en Anneke Mels van ParkinsonNL.

    Toon volledig bericht

  5. Lezersvragen over parkinson: ‘Beter geen fruit eten of bespoten fruit?’

    Vrijdag 11 april vond de manifestatie PesticideVrij-dag plaats. Onder meer de Parkinson Vereniging vraagt aandacht voor de risico’s van bestrijdingsmiddelen. Het AD legt lezersvragen over pesticiden en parkinson voor aan deskundigen. Neemt het aantal patiënten met de hersenaandoening nou toe of af?

    Toon volledig bericht

  6. Promotie Sabine Schootemeijer: Promoting Physical Activity in Parkinson’s disease: Towards scalable interventions

    Op vrijdag 11 april 2025 verdedigt Sabine Schootemeijer het proefschrift 'Promoting Physical Activity in Parkinson’s disease: Towards scalable interventions' aan de Radboud Universiteit.

    Toon volledig bericht

  7. Stepwise-project: Een app om bewegen te motiveren bij mensen met parkinson

    Hoe kun je mensen met de ziekte van Parkinson via apps en sensoren op een smartphone gaan helpen om langdurig een actieve leefstijl te onderhouden? Op die vraag is antwoord gezocht in het door ZonMw gefinancierde project Stepwise.

    Toon volledig bericht

  8. Onderzoek naar het effect van atomoxetine op het bevriezen van het lopen bij de ziekte van Parkinson

    Dr. Jorik Nonnekes heeft een subsidie van €1,4 miljoen ontvangen van de Michael J. Fox Foundation om bewegingsstoornissen bij de ziekte van Parkinson te onderzoeken. Zijn onderzoek richt zich op het bevriezen van het lopen, een aandoening waarbij patiënten het gevoel hebben dat hun voeten aan de grond vastzitten. Door de onderliggende mechanismen te bestuderen, wil Nonnekes nieuwe interventies ontwikkelen die de mobiliteit en levenskwaliteit verbeteren.

    Toon volledig bericht

  9. Re-Generation: interview met Jobien Wind van de Parkinson Vereniging

    Toen Jobien Wind de diagnose parkinson kreeg, vielen de puzzelstukjes op hun plaats. Ze groeide op tussen de bollenvelden en werkte in een laboratorium met glyfosaat. Onderzoek bevestigt haar vermoeden: pesticiden vergroten het risico op Parkinson. Jarenlang zette ze zich binnen de Parkinson Vereniging in om aandacht te vragen voor dit probleem, maar naarmate haar ziekte vordert, moet ze steeds vaker een stap terugdoen. “Je blijft afscheid nemen van dingen, dat maakt het leven moeilijk. Juist daarom zet ik me in voor een wereld zonder pesticiden.”

    Toon volledig bericht

  10. Ingezonden opiniestuk Trouw: Grip op gif is bittere noodzaak, want onze gezondheid loopt gevaar

    De politiek moet chemievrije teelt bevorderen, stellen Sijas Akkerman en Antoinette Verbrugge.

    In Nederland is het gebruik van landbouwgif een zorgwekkend probleem. In 2022 stond ons land op de tweede plaats binnen de Europese Unie voor het gebruik van bestrijdingsmiddelen per hectare. Deze hoeveelheden gif in onze leefomgeving zijn een bedreiging voor de gezondheid van onze inwoners en alles wat om ons heen leeft.

    Toon volledig bericht

Terug naar boven