-
PesticideVrij-Dag: Landelijke manifestatie om onze gezondheid en natuur te beschermen tegen bestrijdingsmiddelen
Op vrijdag 11 april, Wereld Parkinson Dag, organiseren de Parkinson Vereniging, Natuur & Milieu en de FNV een landelijke actie om aandacht te vragen voor de schadelijke effecten van bestrijdingsmiddelen. Hoewel al decennialang bekend is dat deze middelen desastreuze gevolgen hebben voor mens, dier en milieu, blijft de overheid deze ongezonde situatie tolereren. Daarom organiseren de drie organisaties een manifestatie in Den Haag, gericht op de landelijke politiek. ‘We roepen jong en oud op om samen met ons in Den Haag te laten zien dat we dit onverantwoordelijke beleid niet langer accepteren. Een veilige leefomgeving is immers een fundamenteel recht,’ stellen de initiatiefnemers.
-
Blog: We programmeren door… oktober en november
Mijn DBS-reis, op weg naar De Beste Sabine?
De maand oktober stond weer in het teken van sleutelen aan mijn DBS-programmering. Helaas had dat als gevolg dat de krampen in mijn voeten erger werden. Soms werd ik er moedeloos en hopeloos van. Maar net zoals ademen, bleef ik gewoon doorgaan, denkend: morgen is er weer een dag, en misschien gaat die beter.
-
Blog: Ik ga achteruit, maar langzaam
Vandaag weer bij de neuroloog geweest. Mijn echtgenote is meegegaan. Zij maakt mij dagelijks mee en heeft dus prima in de gaten hoe het met mij gaat.
-
TU Delft ontwikkelt 3D-geprinte hersenomgeving die groei neuronen stimuleert
Belangrijke cellen in de hersenen, neuronen, vormen netwerken door signalen met elkaar uit te wisselen, waardoor het brein razendsnel leert en zich aanpast. Onderzoekers van de TU Delft ontwikkelden een 3D-geprinte hersenachtige omgeving waarin neuronen groeien zoals in echte hersenen. Met piepkleine nanopilaren bootsen ze een zachte, hersenachtige structuur met o.a. extracellulaire matrixvezels in de hersenen na. Dit model biedt nieuwe inzichten in de vorming van neurale netwerken en kan dienen als een tool om dit proces te kunnen veranderen bij neurologische aandoeningen zoals alzheimer, de ziekte van Parkinson en autismespectrumstoornissen.
-
ParkinsonNL Early Career Grant 2025 is open
ParkinsonNL opent een subsidieoproep voor jonge, getalenteerde onderzoekers die aan het begin van hun carrière staan en onderzoek doen naar de ziekte van Parkinson en/of atypische parkinsonismen.
-
Deelnemers gezocht! Wilt u helpen bij een onderzoek naar obstipatie bij mensen met de ziekte van Parkinson en parkinsonisme?
Dit is een vragenlijstonderzoek voor alle mensen met de ziekte van Parkinson/parkinsonisme, dus zowel met als zonder obstipatie!
U heeft de ziekte van Parkinson of een parkinsonisme. Naast motorische problemen komt obstipatie vaak voor, dit betekent dat u moeite kunt hebben met het ontlasten tijdens de toiletgang. Er is nog niet veel bekend over de ernst van de klachten en het zoeken naar hulp hiervoor bij mensen met de ziekte van Parkinson en parkinsonisme.
-
Bent u verzekerd bij CZ en gebruikt u (normaal gesproken) Madopar disper? Let dan goed op!
CZ heeft besloten om voor Madopar disper de medicatie levodopa/benserazide als preferent middel aan te wijzen. Dat betekent dat als u met uw recept Madopar disper naar de apotheek gaat en de apotheek het middel opzoekt in het elektronisch systeem, de apotheek ziet dat levodopa/benserazide het 1e keus middel is dat CZ vergoedt. Levodopa/benserazide is echter niet hetzelfde als Madopar disper.
-
Promotie Rick Reijnders: From pieces to picture: systems biology, multi-omics and machine learning in complex brain disorders
Op woensdag 29 januari 2025 verdedigt Rick Reijnders het proefschrift 'From pieces to picture: systems biology, multi-omics and machine learning in complex brain disorders' aan de Universiteit Maastricht.
-
Weten of je risico loopt op parkinson: voorkeuren en zorgen
We kunnen steeds beter bepalen of iemand risico loopt op de ziekte van Parkinson. Klachten zoals slaapproblemen of reukverlies kunnen bijvoorbeeld voorspellers zijn. Daarnaast ontwikkelen onderzoekers steeds nieuwe methodes om relevante biologische veranderingen in het lichaam vroegtijdig vast te stellen. Een groep internationale onderzoekers vroeg zich daarom af: willen mensen wel weten of ze risico lopen op parkinson en zo ja, hoe willen ze daarover geïnformeerd worden?
-
Oproep tot Actie: PesticideVrij Nederland
Het Europese Hof van Justitie stelt in haar uitspraak duidelijk de bescherming van mens, dier en milieu tegen de gevaarlijke effecten van bestrijdingsmiddelen voorgaat op de bescherming van teelten. Toch worden in de land- en tuinbouw grote hoeveelheden chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt om ziekten en plagen in de gewassen te bestrijden. Na Malta heeft Nederland in 2022 het hoogste bestrijdingsmiddelengebruik per hectare van de Europese Unie. Het bestrijdingsmiddelengebruik in ons land ligt dus erg hoog.
- Vorige pagina
- 1
- 2
- 3
- 4
- ...
- 194
- Volgende pagina