Archief

  1. Communicatie met naasten

    Het is belangrijk om tijd te maken voor regelmatige gesprekken met je partner en andere naasten waarin je ook luistert naar elkaar. Het helpt om hier bewust tijd voor vrij te maken.

    Toon volledig bericht

  2. Relatie met partner

    Parkinson heeft veel invloed op je relatie met je partner en andere familie en vrienden. Door met name de cognitieve klachten en gevolgen die de ziekte meebrengt, of de verschillende manieren waarop je met parkinson omgaat, kunnen er relatieconflicten ontstaan. 

    Toon volledig bericht

  3. Jonge kinderen en parkinson

    Door parkinson verandert de manier waarop je voor je je (jonge) kinderen kunt zorgen. Het is altijd belangrijk om af te stemmen over de opvoeding met je partner en te kijken  hoe je je taken kunt aanpassen aan de nieuwe situatie.

    Toon volledig bericht

  4. Jong en mantelzorg

    1 op de 3 Nederlanders verleent mantelzorg. Ook als je parkinson hebt, komen er extra (zorg)taken te liggen bij je partner, kinderen, familieleden en/of vrienden. Ook kunnen jonge mantelzorgers zijn: zo'n 1 op de 5 kinderen biedt thuis mantelzorg. 

    Toon volledig bericht

  5. Genetica en kinderwens

    Wat precies de oorzaak is van de ziekte van Parkinson is nog niet bekend. Met de kennis van nu zeggen experts dat parkinson meestal veroorzaakt wordt door een combinatie van erfelijke aanleg en factoren uit de omgeving. Sommige vormen van parkinson zijn wel erfelijk.

    Toon volledig bericht

  6. Intimiteit en seksualiteit

    Door de ziekte van Parkinson verandert je relatie met je partner. Je kunt niet meer hetzelfde als vroeger en je partner moet je helpen met dingen die je eerder zelf kon. Dit geldt op seksueel vlak ook vaak zo. 

    Toon volledig bericht

  7. Wat je als mantelzorger moet weten bij het overnemen van zorghandelingen

    Mantelzorgers worden steeds vaker gevraagd om bij te springen in de zorg. Maar hoe maak je de keuze of je dit wel wilt? Voelt het als een vrije keuze? 

    Toon volledig bericht

  8. Blog: Post-carrière

    Inmiddels is het bijna een maand geleden dat ik van de verzekeringsarts en de arbeidsdeskundige het bericht kreeg dat werken niet meer mogelijk is. De bevrijding door dit oordeel heeft ervoor gezorgd dat ik vanzelfsprekend geen mindere symptomen James van ervaar, maar wel dat er een soort van zware deken van mijn schouders is gevallen. En dat voelt als een soort van bevrijding en verlichting. Op hetzelfde moment moest ik ook nog de finale afwikkeling met mijn werkgever afronden en na wat heen en weer gemaild te hebben over de voorwaarden en juistheid van de informatie in de vaststellingsovereenkomst heeft dit inmiddels ook zijn beslag gekregen.

    Toon volledig bericht

  9. Blog: Food - body - mind

    Het zat er al een tijdje aan te komen, te broeden in mijn brein. Ik heb het genegeerd. Nee, nu nog niet. Ik wil nog even genieten. Maar mijn lijf ging steeds meer zeer doen, sporten en bewegen ging minder goed en de weegschaal begon ook al eng door te slaan.
    Lekker in mijn vel zit ik al even niet.

    Toon volledig bericht

  10. Blog: Vakantie

    Elk jaar is het weer zo. Het hele jaar leef je er naartoe, maar de maand vóór de vakantie begint is een totaal gekkenhuis. Alles lijkt dan in die paar weken bij elkaar te komen. Afspraken, school, uitstapjes, nog effe snel voor de vakantie begint.

    Toon volledig bericht

Terug naar boven