Archief

  1. Symposium Leven met Dementie met Lewy Bodies

    Op zaterdag 1 februari 2025 vindt de patiënt- en mantelzorgersdag plaats voor patiënten, naasten en zorgprofessionals die te maken hebben met dementie met Lewy Bodies (LBD). 

    Toon volledig bericht

  2. Nieuwe behandelmethode parkinson waarbij hersenen zélf geïmplanteerde elektroden aansturen

    Bij diepe hersenstimulatie (deep brain stimulation, DBS) geven geïmplanteerde elektroden continu schokjes, pulsen, aan de hersenen van patiënten met de ziekte van Parkinson of neurologische of psychiatrische aandoeningen. Meestal verminderen de symptomen, zoals beven, hierdoor. Soms is het effect echter beperkt of geeft de behandeling bijwerkingen. Adaptieve DBS (aDBS) kan een oplossing bieden door alleen pulsen te geven als de hersenen van de patiënt daar zelf om vragen. Neuroloog Martijn Beudel doet al ruim 10 jaar onderzoek naar aDBS. Op 13 januari is de eerste patiënt ter wereld buiten studieverband met deze methode ‘op maat’ behandeld. (Bron: Amsterdam UMC)

    Toon volledig bericht

  3. Conflict om de lelieteelt

    Omwonenden van lelievelden maken zich zorgen. In de lelieteelt worden veel bestrijdingsmiddelen gebruikt. Die kunnen gezondheidsrisico's met zich meebrengen. Het afgelopen jaar stapten omwonenden op verschillende plekken in Nederland naar de rechter. Ze probeerden nieuwe lelieteelt tegen te houden, of af te dwingen dat telers maar een beperkt aantal bestrijdingsmiddelen mogen gebruiken. Op sommige plekken gaf de rechter omwonenden gelijk, maar doet die rechter niet wat de overheid eigenlijk zou moeten doen: omwonenden beschermen tegen de gezondheidsrisico's en duidelijkheid scheppen in wat telers wel en niet mogen? (Bron: Pointer.kro-ncrv.nl)

    Toon volledig bericht

  4. Promotie Anne-Marie Hanff: A mixed-methods investigation of the trajectories of patient-reported functional mobility in people with Parkinson's disease

    Op maandag 13 januari 2025 verdedigt Anne-Marie Hanff het proefschrift 'A mixed-methods investigation of the trajectories of patient-reported functional mobility in people with Parkinson's disease' aan de Universiteit Maastricht.

    Toon volledig bericht

  5. Onderzoek brengt bloedtest voor parkinson dichterbij

    Parkinson is wereldwijd de snelst groeiende neurologische ziekte. De noodzaak voor een vroege diagnose van de aandoening groeit daarmee voortdurend. Met een groot onderzoek, uitgevoerd in Australië, waarbij gegevens van meer dan een half miljoen mensen werden geanalyseerd, zijn onderzoekers nu een stap dichter bij het identificeren van een biomarker in het bloed die artsen in staat kan stellen gepersonaliseerde behandelingen voor de ziekte van Parkinson te ontwikkelen en de ziekte met behulp van een bloedtest te diagnosticeren.

    Toon volledig bericht

  6. Blog: 2024 versus 2025

    Wanneer ik terugkijk op het afgelopen jaar, lijkt het alsof het een voortkabbelend jaar geweest is. Toch zijn er wel degelijk verschuivingen geweest, en niet altijd met een positieve uitkomst.

    Toon volledig bericht

  7. 10 jaar geneesmiddelentekorten: enorme impact

    De KNMP heeft als apothekersorganisatie een analyse gemaakt van de impact van geneesmiddelentekorten over een periode van tien jaar. Ook over 2024 was de impact weer enorm. Ruim 4,5 miljoen mensen zijn geraakt door een geneesmiddeltekort. Voorzitter Aris Prins van de apothekersorganisatie: “We merken aan niets dat het minder erg wordt. Voor ons niet. Voor de patiënt niet. Voor de maatschappij niet”. (Bron: KNMP.nl)

    Toon volledig bericht

  8. Blog: Hoe voel je je?

    Ik krijg regelmatig de vraag hoe het is om de diagnose parkinson te krijgen. Hoe het voelt, hoe ik er mee omga. Ik vind dat ontzettend moeilijk om te beantwoorden maar ik ga een poging doen.

    Toon volledig bericht

  9. Blog: Hoe het begon

    We gaan hiervoor terug naar juli 2023. Ik kreeg vage klachten die ik niet langer kon negeren. Ik was enorm duizelig, had cognitieve klachten en was ontzettend moe. Na dit even te hebben aangekeken, voelde ik dat er iets niet klopte en maakte ik toch een afspraak bij de huisarts. Ik kreeg een vervanger in verband met vakantie van mijn eigen arts. Deze arts dacht aan paniekaanvallen en gaf aan dat ik maar een afspraak met de praktijkondersteuner moest maken. Teleurgesteld ging ik huiswaarts...

    Toon volledig bericht

  10. Literatuurstudie parkinson en pesticiden

    Een werkgroep met leden uit de patiëntenkamer van de Parkinson Adviesraad en patiëntonderzoekers van de Parkinson Vereniging heeft met de wetenschappelijke literatuur die zij hebben doorgenomen, een aantal conclusies getrokken die u leest in dit dossier. Deze zijn samengevat, verwoord en geïllustreerd door Marina Noordegraaf.

    Toon volledig bericht

Terug naar boven