Berichten over Ziekteverloop: nieuws

  1. Promotie Amée Wolters: Visualizing Parkinson’s disease brain signatures using advanced MRI techniques

    Woensdag 10 januari verdedigt Amée Wolters haar proefschrift "Visualizing Parkinson’s disease brain signatures using advanced MRI techniques" aan de Universiteit Maastricht.

    Toon volledig bericht

  2. Het ‘Broek-teken’: Een voorspeller voor vallen bij mensen met de ziekte van Parkinson?

    Mensen met de ziekte van Parkinson vallen regelmatig, en dat kan leiden tot blessures, angst en verminderde mobiliteit. Om te voorkomen dat mensen met de ziekte van Parkinson vallen, zijn we daarom op zoek naar eigenschappen of ‘voorspellers’ van mensen met een verhoogd valrisico. Tot op heden zijn er door verschillende onderzoeken al een aantal van deze voorspellers voor toekomstig vallen bekend. 

    Toon volledig bericht

  3. ProPark: Meander MC en Erasmus MC van start

    Met veel trots delen wij het nieuws dat sinds afgelopen november 2023 het Meander MC in Amersfoort zijn deuren heeft geopend voor ProPark. En dat is nog niet alles; ook in het Rotterdamse Erasmus MC is ProPark officieel van start gegaan. Sinds december worden ook daar deelnemers voor ProPark gezien.

    Toon volledig bericht

  4. Compensatie door gezonde hersendelen verlicht klachten bij parkinson

    Bij de ziekte van Parkinson kan de hersenschors taken overnemen van een dieper deel van de hersenen dat beschadigd is, en waar cellen die dopamine maken verloren zijn gegaan. Die mate van compensatie door de hersenschors bepaalt hoeveel klachten mensen hebben. Dat blijkt uit een publicatie van het Radboudumc. Patiënten kunnen deze compensatie stimuleren door bijvoorbeeld sporten, en zo het ziekteproces vertragen. (Bron: Radboudumc.nl)

    Toon volledig bericht

  5. Op weg naar een medicijn dat parkinson afremt?

    Mensen met parkinson hebben een tekort aan dopamine. De standaardbehandeling is die met levodopa, een stof die in de hersenen wordt omgezet in dopamine en de symptomen vermindert, maar de ziekte niet afremt. Er wordt nu onderzoek gedaan naar een aanpak die mogelijk wel een remmende werking heeft, namelijk door ontstekingsprocessen te remmen die optreden bij de ziekte van Parkinson.

    Toon volledig bericht

  6. ProPark nu ook in LUMC gestart!

    Op 25 juli 2022 is de eerste meting in het LUMC verricht. De inclusie van ProPark loopt nu 1 jaar en er zijn meer dan 200 mensen die deelnemen aan het onderzoek! In het Amsterdam UMC, locatie VUmc, worden sinds juli 2021 mensen gezien voor ProPark en op locatie AMC sinds december 2021.

    Toon volledig bericht

  7. Inschatten van levensverwachting bij mensen met parkinson(isme)

    Wanneer bij iemand een vorm van parkinson(isme) wordt vastgesteld, roept dit vaak vragen en onzekerheden met betrekking tot de toekomst op. De verwachtingen met betrekking tot zorgafhankelijkheid en overlijden zijn bij iemand met de ziekte van Parkinson echter heel anders dan bij iemand met atypisch parkinsonisme.

    Toon volledig bericht

  8. Profilering van parkinson (het ProPark onderzoek)

    Bij iedereen is parkinson anders. De behandeling nog niet! Een behandeling die parkinson stopt of afremt is er helaas nog niet.

    Toon volledig bericht

  9. De ziekte van Parkinson meten in het bloed

    De ziekte van Parkinson is een neurodegeneratieve aandoening die bij mensen progressieve motorische en niet-motorische klachten veroorzaakt. Er bestaat op dit moment geen ziektevertragende behandeling voor mensen met Parkinson. Wel vinden er momenteel diverse studies plaats waarin wordt onderzocht of de ziekte door farmacologische of leefstijlinterventies vertraagd kan worden. In deze studies wordt het effect van interventies gemeten met klinische motorische scores, zoals de UPDRS. Klinische scores worden echter beïnvloed door verstorende factoren, zoals spanning, slaapdeprivatie of comorbiditeiten. Dit kan ertoe leiden dat een behandeling die de ziekte daadwerkelijk vertraagt ogenschijnlijk geen effect heeft op de klinische score. Hierdoor kan ten onrechte worden geconcludeerd dat een behandeling geen ziektevertragend effect heeft (vals-negatief resultaat). Om het effect van een ziektevertragende behandeling te kunnen vaststellen is er behoefte aan een accurate maat voor de ziekteprogressie.

    Toon volledig bericht

  10. Levensverwachting bij de ziekte van Parkinson

    Uit onderzoek blijkt dat het effect van de ziekte van Parkinson op de levensverwachting beperkt is. Maar hoe beperkt? En wat is levensverwachting eigenlijk precies?

    Toon volledig bericht

Terug naar boven