Archief

  1. Verloop van parkinson als gevolg van pesticiden (video)

    Neuroloog Sirwan Darweesh beantwoordt vragen over parkinson en pesticiden. In deze video beantwoordt hij de vraag: "Kun je het verloop van parkinson als gevolg van pesticiden bepalen?"

    Toon volledig bericht

  2. Onderzoek naar het effect van het gebruik van pesticiden (video)

    Neuroloog Sirwan Darweesh beantwoordt vragen over parkinson en pesticiden. In deze video beantwoordt hij de vraag: "Wordt er onderzoek gedaan naar het effect van het gebruik van pesticiden op parkinson?"

    Toon volledig bericht

  3. Blootstelling aan pesticiden verminderen (video)

    Neuroloog Sirwan Darweesh beantwoordt vragen over parkinson en pesticiden. In deze video beantwoordt hij de vraag: "Wordt er nagedacht over manieren om de blootstelling aan pesticiden te verminderen?"

    Toon volledig bericht

  4. Blog: Oorverdovend stil

    Het concept van stilte is iets waar we allemaal mee te maken hebben, of we ons er nu bewust van zijn of niet. Stilte kan rustgevend en troostend zijn, maar ook oorverdovend en beklemmend. Het hangt allemaal af van de context waarin we stilte ervaren en hoe we ons op dat moment voelen.

    Toon volledig bericht

  5. Minder en meer seks bij parkinson

    De ziekte van Parkinson veroorzaakt talloze motorische en niet-motorische klachten, ook op seksueel gebied. Een recente studie laat zien dat diepe hersenstimulatie (deep brain stimulation, DBS) een verstoord seksleven vaak verbetert. Een andere recente studie toont de negatieve impact van hyperseksualiteit, een overactief seksleven.

    Toon volledig bericht

  6. Promotie Iuliia Stroganova: Taming amyloid oligomers

    Op dinsdag 4 februari 2025 verdedigt Iuliia Stroganova het proefschrift 'Taming amyloid oligomers' aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

    Toon volledig bericht

  7. Blog: Kerstpavlova en advocaat

    Mijn DBS-reis, op weg naar De Beste Sabine?

    Onlangs heb ik een interessant boek gelezen: 'Reprogramming the Brain', geschreven door patiënt Benjamin Stecher en professor Alfonso Fasano. Het boek gaat over DBS en de toekomst ervan. Het heeft me opnieuw doen beseffen hoe belangrijk het is om jezelf, samen met je partner of mantelzorgers, goed te informeren, ongeacht in welke fase van parkinson je zit.

    Toon volledig bericht

  8. Blog: Ga je goed vooruit?

    Ze sleept het boodschappenkarretje achter zich aan. Ik ken haar nog van vroeger en als we elkaar zien maken we even een praatje. Van een echt praatje is eigenlijk geen sprake. Het is meer een monoloog. Eén grote klaagzang over hetgeen haar overkomen is.
    Voorheen wilde ik een poging wagen om haar wat op te beuren. Inmiddels heb ik gemerkt dat ze alleen haar verhaal kwijt wil en geen reactie van mij verwacht.

    Toon volledig bericht

  9. Darmbacteriën bij parkinson: de ene melkzuurbacterie is de andere niet

    Een pas uitgekomen literatuuronderzoek van het Radboudumc heeft gekeken naar de rol van melkzuurbacteriën in de darm bij de ziekte van Parkinson. Hieruit blijkt dat er melkzuurbacteriën zijn die op een positieve manier in verband kunnen worden met de ziekte (bijvoorbeeld soepeler  bewegen en minder obstipatie), maar ook melkzuurbacteriën die klachten misschien juist kunnen verergeren. In hun artikel beschrijven de onderzoekers welke bacteriën gunstig lijken te zijn, en welke mogelijk juist nadelig.

    Toon volledig bericht

  10. PesticideVrij-Dag: Landelijke manifestatie om onze gezondheid en natuur te beschermen tegen bestrijdingsmiddelen

    Op vrijdag 11 april, Wereld Parkinson Dag, organiseren de Parkinson Vereniging, Natuur & Milieu en de FNV een landelijke actie om aandacht te vragen voor de schadelijke effecten van bestrijdingsmiddelen. Hoewel al decennialang bekend is dat deze middelen desastreuze gevolgen hebben voor mens, dier en milieu, blijft de overheid deze ongezonde situatie tolereren. Daarom organiseren de drie organisaties een manifestatie in Den Haag, gericht op de landelijke politiek. ‘We roepen jong en oud op om samen met ons in Den Haag te laten zien dat we dit onverantwoordelijke beleid niet langer accepteren. Een veilige leefomgeving is immers een fundamenteel recht,’ stellen de initiatiefnemers.

    Toon volledig bericht

Terug naar boven