Berichten over Onderzoek: nieuws

  1. De GREAT-studie: werkt het medicijn ambroxol bij de ziekte van Parkinson?

    Na uitgebreid wetenschappelijk onderzoek kan een medicijn soms voor een andere ziekte gebruikt worden dan waarvoor het ontwikkeld werd. In het Engels heet dat drug repurposing: het gebruikmaken van bestaande, en al goedgekeurde, medicijnen voor nieuwe toepassingen. In Groningen loopt een onderzoek naar het gebruik van het bestaande medicijn ambroxol voor mensen met de ziekte van Parkinson, de GREAT-studie. Arts-onderzoeker Olav Siemeling is betrokken bij dit onderzoek in het UMCG en vertelt erover.

    Toon volledig bericht

  2. Orchestra-studie gestopt

    Binnen het Expertisecentrum voor Parkinson en Bewegingsstoornissen van het Radboudumc heeft een onderzoek plaatsgevonden onder de naam 'Orchestra'. In deze studie werd een nieuw medicijn voor de ziekte van Parkinson onderzocht. In januari van 2025 is dit onderzoek gestopt. Hoogleraar Bas Bloem legt uit waarom.

    Toon volledig bericht

  3. DBS remt ontstekingsprocessen in de hersenen

    Diepe hersenstimulatie (DBS) is een behandelmethode bij gevorderde parkinson die bewegingsklachten kan verlichten. Een recente studie laat zien dat DBS mogelijk ook een remmend effect heeft op de ontstekingen die kenmerkend zijn voor de ziekte van Parkinson. De methode zou daarmee niet alleen symptoombestrijdend, maar mogelijk ook ziekteremmend zijn.

    Toon volledig bericht

  4. Grotere kans op de ziekte van Parkinson bij 22q11.2 deletie syndroom

    Het aantal volwassenen met de ziekte van Parkinson groeit wereldwijd. Deze ziekte heeft veel invloed op het dagelijks leven, met name door traagheid en stijfheid bij bewegen. Uit eerder kleinschalig onderzoek bleek het 22q11.2 deletiesyndroom (22q11.2DS) een risicofactor voor parkinson. Hoe vaak deze ziekte precies voorkomt bij 22q11.2DS was alleen nog onduidelijk. Emma Boersma-von Scheibler en collega’s hebben daarom een internationaal onderzoek gedaan bij 856 volwassenen met 22q11.2DS. 

    Toon volledig bericht

  5. Invloed uitoefenen op het wetenschappelijk onderzoek naar parkinson(ismen)? Dit is uw kans!

    De Parkinson Vereniging laat binnen het wetenschappelijk onderzoek naar parkinson en parkinsonismen de stem van de leden duidelijk klinken. Zo beïnvloedt de Parkinson Vereniging de richting en de kwaliteit van het onderzoek. De patiëntenkamer van de Parkinson Adviesraad zoekt nieuwe leden om hier aan bij te dragen.

    Toon volledig bericht

  6. Studie naar het effect van atomoxetine op loopstoornissen bij parkinson

    Het Radboudumc start een studie naar de werking van atomoxetine als medicijn tegen bevriezen van lopen bij mensen met de ziekte van Parkinson. Een multidisciplinair onderzoeksteam, onder leiding van revalidatiearts Jorik Nonnekes, ontvangt hiervoor een subsidie van de Michael J. Fox Foundation van 1,4 miljoen euro.

    Toon volledig bericht

  7. Ontwikkeling van het Nederlands Parkinson Cohort gaat van start

    De vier grootste Nederlandse parkinson-cohorten bundelen hun krachten in het Nederlands Parkinson Cohort (NPC). Hiermee ontstaat een waardevolle infrastructuur waarbinnen klinische data en biomaterialen van ruim 1.800 mensen met parkinson voor onderzoekers beschikbaar komt. Dit initiatief versnelt onderzoek naar nieuwe therapieën en draagt bij aan de zoektocht naar ziekte-modificerende behandelingen.

    Toon volledig bericht

  8. “De tandarts werkt nog te veel op een eilandje”

    De ziekte van Parkinson heeft grote invloed op de mondgezondheid. Welke klachten exact in de mond kunnen ontstaan bij deze ingewikkelde aandoening is bij lang niet alle tandartsen bekend, laat staan bij veel andere zorgverleners die met parkinsonpatiënten werken. Hoog tijd om daar verandering in te brengen, vinden tandartsen en onderzoekers dr. Merel Verhoeff en Karina Pigeaud. “Onze beroepsgroep moet stappen zetten om het belang van de mond binnen de geneeskunde te verduidelijken.”

    Toon volledig bericht

  9. ParkinsonNL als samenwerkingspartner binnen BRAINS

    BRAINS is een langlopend, publiek-privaat onderzoeksprogramma dat zich richt op hersenziekte-overstijgende onderzoeken. De samenwerking is opgericht in 2022 door EpilepsieNL, Stichting MS Research, Alzheimer Nederland en de Hersenstichting. ParkinsonNL is sinds september 2024 ook aangesloten als samenwerkingspartner binnen dit initiatief.

    Toon volledig bericht

  10. Minder en meer seks bij parkinson

    De ziekte van Parkinson veroorzaakt talloze motorische en niet-motorische klachten, ook op seksueel gebied. Een recente studie laat zien dat diepe hersenstimulatie (deep brain stimulation, DBS) een verstoord seksleven vaak verbetert. Een andere recente studie toont de negatieve impact van hyperseksualiteit, een overactief seksleven.

    Toon volledig bericht

Terug naar boven