-
Muziek maken, musea bezoeken of de natuur in: jong dementerende Rob (59) zoekt met lotgenoten naar zinvolle dagbesteding
Rob van Gils (59) was altijd kerngezond, tot hij ineens een hersenaandoening en dementie kreeg. Hij viel tussen wal en schip: hij kon niet meer werken, maar voelde zich tegelijkertijd nog te goed voor de aangeboden dagbesteding. Het maakte hem depressief. (Bron: EenVandaag.nl)
-
Blaasontsteking draagt bij tot neurologische aandoening MSA
Onderzoek van KU Leuven en Van Andel Research Institute toont aan dat na een ontsteking van de urineblaas er een verhoogde kans is om meervoudige systeem atrofie (MSA) te ontwikkelen.
-
Vul de vragenlijst in over pijn bij MSA
Onderzoekers van de universiteit van Innsbruck doen onderzoek naar pijn bij mensen met MSA. Heeft u MSA of bent u mantelzorger voor iemand met MSA? Vul dan de vragenlijst in! Deze vragenlijst is beschikbaar in het Engels en in het Duits. Er is geen Nederlandse versie.
-
Meer informatie over MSA (Engelstalig)
Bent u op zoek naar meer informatie over MSA? We zetten een aantal interessante Engelstalige websites voor u op een rij.
-
Huisartsenbrochure parkinsonismen
Omdat parkinsonismen zeldzaam zijn, weten huisartsen vaak weinig over deze ziekten. In de brochure die u aan uw huisarts kunt overhandigen staat beschreven wat de huisarts over de symptomen en de behandeling van uw aandoening moet weten.
-
Kwaliteitsstandaard Atypische Parkinsonismen
De Kwaliteitsstandaard Atypische Parkinsonismen heeft tot doel mensen met atypische parkinsonismen in alle fasen van de ziekte optimaal te behandelen en daardoor optimaal te laten functioneren. Deze kwaliteitsstandaard is bedoeld voor zorgverleners uit alle medische en niet-medische beroepsgroepen die betrokken zijn bij de diagnostiek, behandeling en begeleiding van mensen met atypische parkinsonismen.
-
Valt u al? Over leven met MSA
"Tussen augustus 2014 en mei 2016 volgde ik met mijn camera het ziekteproces van Jan Stoof, die leed aan de ongeneeslijke ziekte MSA. In mei 2016 is hij na euthanasie overleden", aldus Milvia Luijendijk.
-
Gezocht: vrijwilligers voor het optimaliseren en uittesten van een nieuwe MRI-techniek
Onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam doen onderzoek naar kwantitatieve MRI voor een verbeterde diagnose van parkinsonismen. Om deze MRI-techniek te testen zoeken ze nu gezonde vrijwilligers boven de 50, met als doel deze techniek later te gebruiken bij patiënten.
-
Parkinson Magazine: Vroeger diagnosticeren van een parkinsonisme
Niet iedereen weet dat de ziekte van Parkinson de meest voorkomende vorm van parkinsonisme is. ‘Parkinsonismen’ is de overkoepelende naam voor een aantal aandoeningen met vergelijkbare symptomen. De ziekte van Parkinson is de meest voorkomende hiervan. De overige zeldzame aandoeningen die hieronder vallen zijn PSP, MSA, CBS, vasculair parkinsonisme en vasculaire dementie. Deze worden ook wel atypische parkinsonismen genoemd. Deze laatstgenoemde aandoeningen reageren niet of minder goed op behandeling dan de ziekte van Parkinson. Hierdoor kan het gebeuren dat iemand in eerste instantie de diagnose ziekte van Parkinson wordt toegezegd, maar later wordt bijgesteld naar een diagnose parkinsonisme wanneer de behandeling niet aanslaat.
-
Atypisch parkinsonisme: vroege diagnose met kwantitatieve MRI
Parkinson staat bekend als een ziekte die moeilijk vroegtijdig te diagnosticeren is. Dit komt onder andere omdat het zich langzaam opbouwt totdat symptomen zodanig erg worden, dat er medisch hulp wordt gezocht. Tijdens de diagnose zijn neurologen ook op zoek naar symptomen voor minder bekende vormen van parkinsonisme, deze heten atypisch parkinsonisme.