-
Brain Research Center zoekt deelnemers voor medicijnonderzoek bij parkinson: LUMA studie
Het doel van dit onderzoek is uit te zoeken hoe veilig en werkzaam het nieuwe middel BIIB122 is voor de behandeling van deelnemers met de vroege fase van de ziekte van Parkinson.
-
De invloed van het hoestmiddel Ambroxol op het verloop van parkinson
In het Universitair Medisch Centrum Groningen start een nieuwe studie met het medicijn Ambroxol. Ambroxol wordt al sinds de jaren zeventig verkocht als medicijn bij vastzittende hoest. Nu zijn er aanwijzingen uit eerder onderzoek dat dit middel in hoge doseringen de ziekte van Parkinson mogelijk kan afremmen. De invloed van Ambroxol op het verloop van de ziekte van Parkinson zal daarom in een geblindeerde studie gedurende 60 weken worden onderzocht.
-
De natuurlijke stof farnesol remt neurodegeneratie bij proefdieren met parkinsonverschijnselen
Een team van Amerikaanse en Zuid-Koreaanse wetenschappers heeft laten zien dat de stof farnesol parkinsonachtige hersenbeschadiging bij muizen kan voorkomen èn herstellen.
-
Ontwikkeling van 2 experimentele parkinsonbehandelingen gestopt
In de eerste week van februari ontving de parkinsongemeenschap twee teleurstellende berichten toen twee farmaceutische bedrijven, Biogen en Sanofi Genzyme, ieder afzonderlijk aankondigden dat zij de ontwikkeling van twee experimentele behandelingen voor de ziekte van Parkinson hadden stopgezet. In beide gevallen bleek in een klinische test met parkinsonpatiënten dat de behandeling niet leidde tot de gewenste vermindering van de symptomen.
-
Eerste klinische proef met medicijn CDNF (Cerebrale Dopamine Neurotrophic Factor) bij de ziekte van Parkinson
Experts uit de farmaceutische sector presenteerden recent de resultaten van het project TreatER. Dit vierjarige project is gefinancierd door het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020 van de EU. Het project heeft 11 publieke en private partners uit vijf Europese landen verenigd om betere behandelwijzen voor de ziekte van Parkinson te ontwikkelen.
-
Medicijnonderzoek: nieuwe stof ontdekt die Parkinson kan remmen
Een stofje dat bij muizen de ziekte van Parkinson remt, brengt de ontwikkeling van een nieuw geneesmiddel tegen de ziekte dichterbij. Farmaceutisch onderzoekers van de Universiteit Utrecht testten het middel, dat is gemaakt door een farmaceutisch bedrijf. Hun gezamenlijke bevindingen zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift FEBS Journal.
-
Lopende onderzoeken naar parkinson en het eiwit alpha-synucleïne
Ondanks jaren van onderzoek is er nog veel onduidelijk over de rol die het eiwit alpha-synucleïne speelt bij de ziekte van Parkinson. Dit eiwit speelt onder andere een rol bij het verzenden van berichten tussen hersencellen. Als dit eiwit niet goed werkt kan het problemen geven binnen cellen.
-
Resultaten van studies geven hoop op mogelijk herstel van hersencellen
De werkgroep wetenschapsnieuws verzorgde een begrijpelijke samenvatting van het onderzoek dat centraal staat in de documentaire 'The Trial' (Op zoek naar een parkinsonmedicijn).
-
Onderzoek toenemende doses anti-alpha-synucleïne antilichaam bij parkinson
Onderzoek naar de veiligheid en verdraagbaarheid van toenemende doses van een anti-alpha-synucleïne antilichaam in patiënten met de ziekte van Parkinson
-
Antidepressivum nortriptyline vertraagt mogelijk parkinson
Nortriptyline is een medicijn om depressie en zenuwpijn te behandelen. Omdat depressie relatief vaak voorkomt bij parkinsonpatiënten, waren Tim Collier, onderzoeker aan de universiteit van Michigan, en zijn collega's nieuwsgierig naar de invloed van antidepressiva op de ontwikkeling van parkinson. Zij vonden dat parkinsonpatiënten die nortriptyline gebruikten pas een stuk later met levodopa-therapie hoefden te beginnen dan patiënten die dit niet gebruikten.