Berichten over Geavanceerd: nieuws

  1. Promotie Naomi Kremer: Optimal targeting of deep brain stimulation in Parkinson’s disease

    Op woensdag 8 mei 2024 verdedigt Naomi Kremer haar proefschrift 'Optimal targeting of deep brain stimulation in Parkinson’s disease' aan de Rijksuniversiteit Groningen.

    Toon volledig bericht

  2. Diepe hersenstimulatie voor de bewegingsklachten bij mensen met de ziekte van Parkinson en klachten van het denken (DBS-MODE studie)

    Onderzoekers in het Amsterdam UMC zijn gestart met de DBS-MODE studie. In deze studie onderzoeken zij of DBS een veilige en werkzame behandeling is voor de bewegingsklachten bij mensen met parkinson en klachten van het denken en geheugen.

    Toon volledig bericht

  3. 19 nieuwe projecten voor hersen- en/of psychische gezondheid

    Het ZonMw-programma Nationaal Plan Hoofdzaken heeft onlangs 19 veelbelovende projecten toegekend. Deze projecten zullen zich richten op het toepassen van beschikbare kennis over hersen- en psychische aandoeningen. Met als doel deze toepassingen naar de (bredere) praktijk te brengen en structurele inbedding te bevorderen.

    Toon volledig bericht

  4. Verbeterde kwaliteit van leven na diepe hersenstimulatie parkinson

    Diepe hersenstimulatie (DBS) van de subthalamische kern verbetert de kwaliteit van leven, en vermindert niet-motorische en motorische symptomen bij mensen met de ziekte van Parkinson in een gevorderd stadium.

    Toon volledig bericht

  5. Combinaties van geavanceerde therapieën voor mensen met parkinson

    Over het veranderen of combineren van geavanceerde therapieën (diepe hersenstimulatie [DBS] of pomptherapieën: een apomorfinepomp of een levodopapomp), is tot nog toe weinig bekend. Onlangs hebben Duitse onderzoekers in een grootschalige landelijke studie de effecten van gecombineerde geavanceerde therapieën in kaart gebracht, zowel het gelijktijdig toepassen van meerdere therapieën als ook het gebruik van diverse therapieën na elkaar. 

    Toon volledig bericht

  6. Nieuwe behandeling parkinson laat patiënt weer lopen

    Jarenlang kon hij niet lopen zonder de hele tijd te vallen, en dus durfde parkinsonpatiënt Marc Gauthier (63) uit Bordeaux amper de straat nog op. Maar dat is verleden tijd. Door een speciaal implantaat in zijn rug loopt hij nu zonder problemen zomaar meerdere kilometers.

    Toon volledig bericht

  7. DBS verbetert de slaapkwaliteit bij de ziekte van Parkinson

    Slaapstoornissen hebben een grote invloed op de kwaliteit van leven van mensen met de ziekte van Parkinson. Diepe hersenstimulatie van de nucleus subthalamicus (STN-DBS) is een steeds meer toegepaste ingreep, die ervoor zorgt dat de hersengebieden die de bewegingen aansturen continu worden gestimuleerd. Daardoor worden ook schommelingen van de dopaminegehalten (ON en OFF perioden) voorkomen.

    Toon volledig bericht

  8. Onderzoek: Neuropsychologische en psychiatrische uitkomst na DBS voor de ziekte van Parkinson en de invloed van narcose

    In 2021 heeft de onderzoeksgroep van Rozemarije Holewijn, Dagmar Verbaan, Rob de Bie en Rick Schuurman de eerste resultaten van de General Anesthesia vs Local Anesthesia in Microelectrode Recording-Guided Deep-Brain Stimulation for Parkinson’s Disease (GALAXY) studie gepubliceerd. Hierin werden parkinsonpatiënten die in aanmerking kwamen voor diepe hersentimulatie (DBS) geloot tussen DBS onder lokale verdoving (wakker) en DBS onder narcose (slapend).

    Toon volledig bericht

  9. Subsidie voor voorbereidende studie over niet-invasieve hersenstimulatie bij mensen met problemen in het denkvermogen bij parkinson

    Dr. Tim van Balkom (Amsterdam UMC) ontving subisidie voor een studie waarin hij onderzoekt of behandeling met niet-invasieve hersenstimulatie haalbaar en verdraagbaar is voor mensen met problemen in het denkvermogen bij de ziekte van Parkinson. Als deze behandeling haalbaar blijkt, dan kan niet-invasieve hersenstimulatie verder worden onderzocht in een (kosten-) effectiviteitsstudie.

    Toon volledig bericht

  10. De effecten van diepe hersenstimulatie op autorijden bij de ziekte van Parkinson

    Een groep Duitse onderzoekers heeft de invloed van diepe hersenstimulatie (Deep Brain Stimulation, DBS) in mensen met de ziekte van Parkinson op het rijgedrag onderzocht.

    Toon volledig bericht

Terug naar boven