-
AHEAD Op Maat: onderzoek naar depressie en parkinson
Meer dan één op de drie patiënten met de ziekte van Parkinson kampt met de symptomen van een depressie. De belangrijkste klachten hiervan zijn je somber voelen en/of geen plezier meer kunnen beleven, of geen zin meer hebben in dingen die voorheen wel plezier opriepen. In dit onderzoek willen onderzoekers aantonen of verschillen in dopamine in hersengebieden mede ten grondslag liggen aan (verschillende typen) depressie bij de ziekte van Parkinson.
-
Angst als voorteken
Parkinson komt zelden alleen. De ziekte uit zich geregeld samen met een breed palet andere klachten, waarvan sommige zich al eerder aandienen. Een minder bekende klacht in dit palet vormen angststoornissen, die de kans op latere parkinson verdubbelen, zo blijkt uit recent Engels onderzoek.
-
Promotie Anouk van der Heide: Psychological stress and Parkinson's disease
Op 3 april 2024 verdedigt Anouk van der Heide het proefschrift 'Psychological stress and Parkinson's disease: underlying mechanisms and focused interventions' aan de Radboud Universiteit te Nijmegen.
-
Promotie Sonal Sengupta: onderzoek naar verminderde remmingen bij de ziekte van Parkinson
Maandag 11 maart 2024 verdedigt Sonal Sengupta haar proefschrift 'Investigation of impaired inhibition in Parkinson's Disease' aan de Radboud Universiteit.
-
Diepe hersenstimulatie voor de bewegingsklachten bij mensen met de ziekte van Parkinson en klachten van het denken (DBS-MODE studie)
Onderzoekers in het Amsterdam UMC zijn gestart met de DBS-MODE studie. In deze studie onderzoeken zij of DBS een veilige en werkzame behandeling is voor de bewegingsklachten bij mensen met parkinson en klachten van het denken en geheugen.
-
ParkinsonNL kent €200.000,- toe aan 4 innovatieprojecten
In april 2023 deed ParkinsonNL een subsidieoproep voor innovatieprojecten die bijdragen aan een zo goed mogelijke kwaliteit van leven en kwaliteit van zorg voor mensen met parkinson(ismen). ParkinsonNL heeft in totaal bijna € 200.000,- toegekend aan vier projecten.
-
Onderzoek: Neuropsychologische en psychiatrische uitkomst na DBS voor de ziekte van Parkinson en de invloed van narcose
In 2021 heeft de onderzoeksgroep van Rozemarije Holewijn, Dagmar Verbaan, Rob de Bie en Rick Schuurman de eerste resultaten van de General Anesthesia vs Local Anesthesia in Microelectrode Recording-Guided Deep-Brain Stimulation for Parkinson’s Disease (GALAXY) studie gepubliceerd. Hierin werden parkinsonpatiënten die in aanmerking kwamen voor diepe hersentimulatie (DBS) geloot tussen DBS onder lokale verdoving (wakker) en DBS onder narcose (slapend).
-
Subsidie voor voorbereidende studie over niet-invasieve hersenstimulatie bij mensen met problemen in het denkvermogen bij parkinson
Dr. Tim van Balkom (Amsterdam UMC) ontving subisidie voor een studie waarin hij onderzoekt of behandeling met niet-invasieve hersenstimulatie haalbaar en verdraagbaar is voor mensen met problemen in het denkvermogen bij de ziekte van Parkinson. Als deze behandeling haalbaar blijkt, dan kan niet-invasieve hersenstimulatie verder worden onderzocht in een (kosten-) effectiviteitsstudie.
-
Onderzoek: het ontstaan van visuele hallucinaties bij parkinson
Men spreekt van visuele hallucinaties als iemand dingen ziet die er niet zijn. Hoe hallucinaties precies ontstaan is niet goed bekend, ondanks veel onderzoek. Een recente studie heeft laten zien dat hallucinaties bij de ziekte van Parkinson gepaard gaan met veranderingen in bepaalde verbindingen in de hersenen.
-
De verschillende manieren waarop mensen met parkinson met stress omgaan
Onderzoekers van het Radboudumc onderzochten hoe mensen met parkinson met stress omgaan en hoe dit hun kwaliteit van leven kan beïnvloeden. Ze vonden dat individuele eigenschappen, zoals geslacht, opleidingsniveau en mentale klachten, gerelateerd zijn aan hoe mensen met stress omgaan.