-
Wat is integratieve geneeskunde?
De term integratieve geneeskunde is in 1999 ontstaan in de Verenigde Staten toen een aantal universitair medische centra zich verenigden in het Consortium of Academic Health Centers for Integrative Medicine. Zij vonden het tijd om zich sterk te maken voor een integrale gezondheidszorg, met als doel het stimuleren van gezondheid.
-
Dramatherapie en parkinson
In Nederland werden in de jaren '20 en '30 musici en beeldend kunstenaars ingezet bij de behandeling en begeleiding van patiënten. In eerste instantie dienden de kunstzinnige uitingen van de patiënten voornamelijk psychiatrisch-diagnostische doeleinden. Geleidelijk aan werden de therapeutische elementen in de verschillende expressievormen herkend.
-
Lichttherapie bij de ziekte van Parkinson
Lichttherapie met kunstlicht, dateert uit de 19e eeuw. Dit staat niet los van de komst van elektrische verlichting. Het werd voor het eerst succesvol toegepast door de Deense arts Finsen (1860-1904) Dit was bij patiënten met lupus, een reumatische aandoening.
-
Stapelingsziekten opsporen met laserlicht
(Bron: Kennislink.nl) Stapelingsziekten als Alzheimer, Parkinson en Creutzfeld-Jakob zijn wellicht op te sporen met behulp van laserlicht. Dat schrijft een team van Zweedse en Poolse wetenschappers deze week in Nature photonics.
-
Medicijnprijzen
Apotheekmedewerkers krijgen veel vragen over de prijs en vergoeding van medicijnen.
-
T’ai Chi bij de ziekte van Parkinson
T’ai Chi* vindt zijn oorsprong in China en de basisfilosofie heeft duizenden jaren oude wortels. In de Chinese denktraditie worden lichaam en geest als één geheel bezien. In een goed leven, hetgeen dan een lang en gezond leven is, leeft de mens in balans met de natuur, zijn omgeving en zichzelf. Deze gedachte ligt onder andere ten grondslag aan het Taoïsme.
-
De Feldenkrais methode bij parkinson
Dr. Moshe Feldenkrais (1904 - 1984) ontwikkelde vanaf de dertiger jaren zijn methode om menselijke bewegingspatronen te optimaliseren. Als fysicus en oprichter van de eerste judoschool in Parijs verdiepte hij zich in de functie van het zenuwstelsel, in het bijzonder met betrekking tot het bewegen van mensen.
-
Acupunctuur en de ziekte van parkinson
Acupunctuur is een eeuwenoude behandelmethode van de traditionele Chinese geneeskunde (tcm) die nauw verbonden is met de Chinese filosofie. De laatste tientallen jaren laten ook steeds meer mensen in het westen zich met acupunctuur behandelen.
-
Mindfulness en parkinson
De oorsprong van mindfulness ligt in het boeddhisme, waar het al duizenden jaren met succes wordt beoefend. In het westen is mindfulness onder meer populair geworden door het werk van de Amerikaanse arts en hoogleraar Jon Kabat-Zinn. Hij deed onderzoek naar de interactie tussen lichaam en geest en ontwikkelde op basis hiervan een aandachtstraining voor mensen met chronische pijn en stress-gerelateerde klachten. Hiermee heeft hij de basis gelegd voor het gebruik van mindfulness door artsen en psychotherapeuten in de VS en Europa.
-
Vitamine K2: nieuwe hoop voor de ziekte van Parkinson?
Neurowetenschapper Patrik Verstreken van VIB (het Vlaams Instituut voor Biotechnologie) en KU Leuven, is er in geslaagd om de gevolgen van één van de gendefecten die aan de basis liggen van de ziekte van Parkinson ongedaan te maken met vitamine K2. Zijn ontdekking opent perspectieven voor Parkinsonpatiënten. Dit onderzoek gebeurde in samenwerking met collega's van Northern Illinois University (VS) en verschijnt op de website van het gezaghebbende tijdschrift Science.
- Vorige pagina
- 1
- ...
- 189
- 190
- 191
- 192
- Volgende pagina