-
De Feldenkrais methode bij parkinson
Dr. Moshe Feldenkrais (1904 - 1984) ontwikkelde vanaf de dertiger jaren zijn methode om menselijke bewegingspatronen te optimaliseren. Als fysicus en oprichter van de eerste judoschool in Parijs verdiepte hij zich in de functie van het zenuwstelsel, in het bijzonder met betrekking tot het bewegen van mensen.
-
Acupunctuur en de ziekte van parkinson
Acupunctuur is een eeuwenoude behandelmethode van de traditionele Chinese geneeskunde (tcm) die nauw verbonden is met de Chinese filosofie. De laatste tientallen jaren laten ook steeds meer mensen in het westen zich met acupunctuur behandelen.
-
Mindfulness en parkinson
De oorsprong van mindfulness ligt in het boeddhisme, waar het al duizenden jaren met succes wordt beoefend. In het westen is mindfulness onder meer populair geworden door het werk van de Amerikaanse arts en hoogleraar Jon Kabat-Zinn. Hij deed onderzoek naar de interactie tussen lichaam en geest en ontwikkelde op basis hiervan een aandachtstraining voor mensen met chronische pijn en stress-gerelateerde klachten. Hiermee heeft hij de basis gelegd voor het gebruik van mindfulness door artsen en psychotherapeuten in de VS en Europa.
-
Vitamine K2: nieuwe hoop voor de ziekte van Parkinson?
Neurowetenschapper Patrik Verstreken van VIB (het Vlaams Instituut voor Biotechnologie) en KU Leuven, is er in geslaagd om de gevolgen van één van de gendefecten die aan de basis liggen van de ziekte van Parkinson ongedaan te maken met vitamine K2. Zijn ontdekking opent perspectieven voor Parkinsonpatiënten. Dit onderzoek gebeurde in samenwerking met collega's van Northern Illinois University (VS) en verschijnt op de website van het gezaghebbende tijdschrift Science.
-
Mucuna Pruriens
Mucuna pruriens behoort tot de familie van de vlinderbloemigen. In de traditionele Indiase geneeskunde, de Ayurveda genaamd, worden verschillende bestanddelen van deze plant gebruikt als medicijn bij de behandeling van uiteenlopende ziektebeelden, waaronder het ziektebeeld dat wij kennen als de Ziekte van Parkinson. Voor de behandeling van deze aandoening wordt de (witte) boon gebruikt, die van nature een hoog gehalte aan levodopa bevat.
- Vorige pagina
- 1
- ...
- 187
- 188
- 189
- 190
- Volgende pagina