-
Dopaminegebrek maakt patiënten met parkinson depressief
Patiënten met de ziekte van Parkinson hebben minder dopamine in hun hersenen. Daardoor krijgen zij niet alleen last van bewegingsklachten maar hebben zij ook vaker last van depressiviteit en andere psychiatrische klachten.
Op hersenscans van parkinsonpatiënten is bovendien te zien dat een kleine amygdala, een deel van de hersenen dat zorgt voor de verwerking van emoties, gerelateerd is aan angsten die veel patiënten ervaren. Dit concludeert Chris Vriend, neurowetenschapper bij VUmc.
De ziekte van Parkinson is meer dan een bewegingsstoornis met motorische klachten. De ziekte gaat ook gepaard met angstklachten, depressiviteit en impulsiviteit. Chris Vriend heeft de neurobiologische achtergrond van deze psychische symptomen onderzocht met behulp van hersenscanonderzoek.
-
Yoga lijkt positief effect te hebben bij parkinson
Amerikaanse onderzoekers hebben bij een kleine groep mensen met de ziekte van Parkinson gekeken of twee maal per week Yoga-training effect heeft.
-
Nieuwe technologieën ingezet voor parkinsononderzoek
Vorige week heeft Apple ‘ResearchKit’ gelanceerd. Met behulp van ResearchKit op je iPhone kun je, met specifieke apps, meedoen aan wetenschappelijk onderzoek. Daarvoor heeft de Michael J. Fox Foundation in samenwerking met Sage Bionetworks de app Parkinson mPower uitgebracht.
-
Tweede vaccin tegen de ziekte van Parkinson in ontwikkeling
Vorige week bracht Prothena, een Iers biotechnologiebedrijf, het nieuws naar buiten dat hun immunotherapie (vaccin) tegen de ziekte van Parkinson veilig is. Dat is de eerste stap in het klinische onderzoek: een fase 1 studie waarin wordt gekeken in gezonde vrijwilligers of een middel veilig is en of het middel bijwerkingen geeft. Uit dit onderzoek kan nog niet worden geconcludeerd of het vaccin ook werkelijk werkt tegen parkinson; hiervoor zal een fase 2 studie worden gestart.
-
Het effect van ‘repetitive Transcranial Magnetic Stimulation, rTMS’ op motor-symptomen van de ziekte van Parkinson
Bij repetitive transcranial magnetic stimulation (rTMS), of te wel herhaalde magnetische transcraniële stimulatie, kunnen door middel van een magneetpuls hersengebieden worden gestimuleerd. rTMS is al in veel studies onderzocht als mogelijke therapie voor mensen met de ziekte van Parkinson. In de studie van Chou en collega’s, een meta-analyse, werden wetenschappelijke publicaties van veel verschillende onderzoeken naar het gebruik van rTMS bij parkinson onderzocht. Conclusie uit deze literatuurstudie is, dat rTMS de motor-symptomen van mensen met de ziekte van Parkinson lijkt te verbeteren. De plaats van de stimulatie, de frequentie van de stimulatie en het aantal pulsen zijn hierbij heel bepalend.
-
Creatine heeft geen positief effect op de ziekte van Parkinson
In een klinische studie is onderzocht of creatine (creatine monohydraat) een positief of remmend effect heeft bij de ziekte van Parkinson. Dit werd gedaan in een grote dubbelblinde placebo-gecontroleerde studie. In totaal werden meer dan 900 mensen met de ziekte van Parkinson gedurende vijf jaar gevolgd, terwijl ze creatine of een placebo kregen. Er bleken geen significante verschillen te zijn tussen de mensen die creatine kregen en mensen die placebo kregen, waarmee dus is aangetoond dat creatine (creatine monohydraat) geen positief effect heeft op de ziekte van Parkinson.
Lees meer op: http://www.epda.eu.com/en/news/02-10-medscape/
-
Bier beschermt mogelijk tegen Alzheimer en Parkinson
Een bestandsdeel in hop, hoofdingrediënt van bier, beschermt mogelijk de hersenen tegen aandoeningen als Parkinson en Alzheimer. Dat hebben Chinese onderzoekers ontdekt.
Wetenschappers ontdekten dat xanthohumol, een bestanddeel van hop, onze hersencellen beschermt tegen beschadigingen. Xanthohumol zou hersenaandoeningen als Alzheimer en Parkinson kunnen afremmen. Dat schrijft Scientas.nl.
-
Jaren '70 spelletje Pong helpt bij het ontdekken van hersenaandoeningen
Ken je het spelletje Pong nog? Onderzoekers denken dat het spelletje van Atari de perfecte manier is om hersenaandoeningen te onderzoeken.
-
Danstherapie voor mensen met parkinson
De danstherapie waarop de leden van de Nederlandse Vereniging voor Danstherapie (NVDAT) en de erkende danstherapieopleidingen zich baseren, heeft haar wortels in de moderne dans (o.a. Isadora Duncan), bewegingsanalyse (o.a. Rudolf Laban) en de psychoanalytische theorie (Jung). Van de vroege pioniers kunnen Marian Chace en Mary Whitehouse gezien worden als grondleggers van de danstherapie.
-
Parkinson opsporen in via de huid?
Bron: Parkinson Research Foundation, http://parkinsonhope.org/skin-test-help-diagnose-parkinsons-disease/
- Vorige pagina
- 1
- ...
- 189
- 190
- 191
- 192
- Volgende pagina