-
Emoties en parkinson
Op de universiteit van Graz, Oostenrijk, heeft de afdeling; klinische psychologie een onderzoek gedaan naar het zichtbaar zijn, het zelf herkennen van emotie en het reguleren van emotie bij mensen met parkinson.
Na onderzoek komen zij tot de conclusie dat er een normale herkenning en ervaring van emotie is en dat er een functiestoornis zichtbaar wordt in het verwerken van emotie.
-
Handoefeningen bij mensen met parkinson
Vanuit Granada (Spanje) komt een onderzoek over verbetering van de handfunctie bij mensen met parkinson.
In dit onderzoek werd gekeken naar de effecten van een vijftien minuten durende sessie handoefeningen bij patiënten met de ziekte van Parkinson (ZvP). Het ging hier om handvaardigheid- en handkrachtoefeningen. Ook kan nog vermeld worden dat er sprake was van een RCT-onderzoek, d.w.z. een gecontroleerd onderzoek: een groep van dertig patiënten die de oefeningen doet en een controlegroep van dertig die de specifieke oefeningen niet doet.
-
Euritmie en parkinson
Euritmie is een bewegingstherapie die ontstaan is in de jaren twintig van de vorige eeuw. Deze is gebaseerd op de denkwereld van rudolf steiner, die de antroposofie heeft vormgegeven vanuit de theosofie. Tot het antroposofische gedachtegoed behoren o.a. De vrije school, biologisch dynamische (bd) kweekmethode en antroposofische geneeskunde, waar de euritmie onderdeel van is.
-
Nieuwe criteria om de ziekte van Parkinson (ZvP) vast te stellen
In een blog van de Michael J.Fox stichting voor onderzoek naar de ZvP, wordt melding gedaan van een vernieuwing in de diagnostische criteria voor de ziekte van Parkinson. Deze stichting verwijst naar het artikel: “MDS (Moving Disorder Society) Clinical Diagnostic Criteria for Parkinson’s Disease”.
-
Dansen en Parkinson: een vooronderzoek over de interindividuele effecten op motoriek en de kwaliteit van leven van personen met Parkinson
Een research project over het dansen uit de “Dance for PD program in Brooklyn, NY.” toont een aantal interessante uitslagen aan. Het gaat om een “vooronderzoek” omdat dit onderzoek gebruikt wordt om wereldwijd een groter onderzoek te gaan doen.
-
Osteopathie en parkinson
Osteopathie is ruim een eeuw geleden ontwikkeld door de Amerikaanse arts Andrew T. Still (1828-1917). Hij combineerde zijn medische kennis met eigen, nieuwe inzichten. Zo’n inzicht was destijds dat alle lichaamsweefsels een zekere mate van beweging behoren te vertonen en dat verlies van deze beweeglijkheid een nadelige invloed heeft op de gezondheid. Hij ontwikkelde een manier om met zijn handen weefsels met verminderde beweeglijkheid in het lichaam te kunnen opsporen.
-
De Ronnie Gardiner Methode bij parkinson
De grondlegger van de methode Ronnie Gardiner was in zijn geboorteland USA (1932) befaamd als jazzdrummer. Vanaf 1964 woont hij in Zweden. In 1980 raakte hij in een depressie door tragische gebeurtenissen. Maar toen hij toch weer eens ging drummen merkte hij dat zijn stemming verbeterde. Dit zette hem aan het denken over de motorische vaardigheden van een drummer en hij las literatuur over de effecten van drummen en ritme op de hersenen.
-
Beleidsadvies Laatste Levensfase
De Parkinson Vereniging wil haar leden ondersteunen bij het creëren van een optimale kwaliteit van leven ondanks de beperkingen die de ziekte van Parkinson en parkinsonismen met zich meebrengen. Hiertoe biedt de vereniging instrumenten aan waarmee zo lang mogelijk de regie in eigen hand kan worden gehouden. Dit geldt voor alle fasen van het ziekteproces, inclusief de laatste fase. In het beleidsadvies Laatste Levensfase wordt door de projectgroep “Laatste Levensfase” informatie gegeven over verschillende zaken die in deze fase van belang zijn voor patiënten en mantelzorgers.
-
Qi gong en parkinson
Qi gong heette tot de jaren 50 chi kung, een naam die ook nu nog veel wordt gebruikt. Het omvat een groot aantal oefeningen waarvan het gemeenschappelijke doel is, de kunde te ontwikkelen de levensenergie (qi) te leiden. Deze kunde, die in China wordt aangeduid als 'gong', is slechts te verwerven door regelmatig te oefenen.
-
Eerste artikel van het ‘Routeonderzoek’ gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift
Eind 2013 is het ‘Routeonderzoek’ van de Parkinson Vereniging gestart: een onderzoek waarin gekeken wordt naar de ervaringen van leden met betrekking tot ‘de route’ van eerste klacht(en) tot de diagnose. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde van het Radboudumc (o.a. Drs. Annette Plouvier, onderzoeker en Em. hoogleraar Toine Lagro-Janssen).
- Vorige pagina
- 1
- ...
- 185
- 186
- 187
- ...
- 189
- Volgende pagina