-
Ziekte van Parkinson ontstaat mogelijk in de darm
De ziekte van Parkinson ontstaat mogelijk door darmbacteriën, zeggen Amerikaanse wetenschappers op basis van experimenten met muizen.
-
Bij Parkinsonpatiënt veranderen diepgelegen hersengebieden door dopamine-geneesmiddelen
Nijmegen - Een geneesmiddel als levodopa, dat gebruikt wordt door patiënten met de ziekte van Parkinson, wijzigt de communicatie tussen diepgelegen hersengebieden die van belang zijn voor leren en gedrag.Hierdoor kunnen stoornissen in de impulscontrole optreden, zoals gokverslaving of hyperseksualiteit, zo toonde promovendus Payam Piray aan tijdens onderzoek in het Donders Instituut in Nijmegen. Hij promoveert donderdag 1 december met NWO-financiering uit de Vrije competitie.
-
Dr M. Ruitenberg - effecten van dopamine medicatie op het aanleren en uitvoeren van sequentiële bewegingen door patiënten met de ziekte van Parkinson
De ziekte van Parkinson kenmerkt zich voornamelijk door problemen in de motoriek. Bij het leren en uitvoeren van bewegingen speelt naast motorische controle echter ook cognitieve controle een belangrijke rol. Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan het selecteren van een beweging, of het stoppen van een beweging indien deze toch niet gepast blijkt te zijn. Het doel van onze studie was na te gaan welke invloed Parkinsonmedicatie kent op deze twee vormen van controle.
-
Fytotherapie en parkinson
Fytotherapie is zo oud als er mensen op aarde zijn en is te zien als de oervorm van de geneeskunde. Kruiden werden niet uitsluitend gebruikt als geneesmiddel, maar ook als voeding. Op intuïtieve manier, en door ervaringen, heeft men ontdekt dat bepaalde planten (-delen) kunnen worden ingezet bij bepaalde ziekten en gezondheids-verschijnselen. Hieruit is de volksgeneeskunde ontstaan.
-
Yoga en parkinson
Yoga ontstond in India omstreeks 2.000 jaar voor Christus[i]. Deze discipline is afgestemd op zelfontwikkeling en zelfrealisatie. Lichaam en geest vormen in dit streven een evenwichtige eenheid. In de yoga-leer ligt eeuwenoud cultureel erfgoed opgeslagen. Het betreft met name richtlijnen hoe (voortdurend) te oefenen met het verbeteren van jezelf. Therapeutische yoga zet deze oefenleer in tegen kwalen zoals stress. Yoga is dan een van de Mind-Body Therapieën.
-
Geneesmiddel tegen leukemie is mogelijk veelbelovend bij de behandeling van de ziekte van Parkinson (ZvP) en dementie (LBs)
Nederlandse vertaling van http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-07/ip-lds071216.php
Onderzoekers van de ziekte van Parkinson (ZvP) dringen er bij het Medisch Centrum van de Universiteit van Georgetown op aan om grootschaliger onderzoek uit te voeren om de bewijslast te verbeteren, aldus het Journal of Parkinson’s Disease.
-
Nieuw medicijn zorgt voor minder ‘off-tijd’ bij mensen met de ziekte van Parkinson
Het middel ONGENTYS (opicapone) van Bial, een Portugees farmaceutisch bedrijf, zorgt ervoor dat mensen met parkinson minder off-tijd ervaren. Dit is aangetoond in een gerandomiseerdedubbelblindefase-3 studie. Opicapone is een catechol-O-methyltransferase (COMT) remmer. Dat is een middel dat de omzetting van levodopa in het bloed remt, waardoor er meer in de hersenen terechtkomt. Opicapone wordt dus (1 maal per dag) gebruikt bij mensen die ook levodopa gebruiken. Uit de resultaten van deze studie lijkt opicapone meer effect te hebben dan het veelgebruikte entacapon.
-
Nieuw licht op oorzaak bewegingsstoornissen parkinson
Bettina Schwab ontdekt mogelijke oorzaak verstoorde communicatie hersencellen
Er is een mogelijke oorzaak gevonden voor de verstoorde communicatie tussen hersencellen bij Parkinsonpatiënten. Onderzoeker Bettina Schwab van de Universiteit Twente ontdekte een verhoogde concentratie van een bepaald soort eiwit bij deze groep patiënten. Schwab promoveert vrijdag 22 april op haar bevindingen.
-
Oorzaak Parkinson ontdekt? 'Helaas, antwoord is nee, wel belangrijke stap vooruit'
De Griekse Dorothea Pinotsi en haar team hebben ontdekt hoe mensen de ziekte van Parkinson ontwikkelen. De ontdekking kan leiden tot een behandeling voor de neurodegeneratieve ziekte.
-
Brein van parkinsonpatiënten vertoont compensatievermogen
Nieuwe fundamentele inzichten in hersenprocessen bij ziekte van Parkinson
Patiënten die lijden aan de ziekte van Parkinson blijken geen afwijkingen te vertonen in het herkennen van emoties, terwijl die herkenning juist verstoord zou moeten zijn. Dit komt mede vanwege een tekort aan het 'gelukshormoon' dopamine. Een afgenomen hersenactiviteit in het emotionele systeem zou de herkenning van emoties moeten verstoren. Het brein blijkt dit verlies echter te kunnen compenseren, zo blijkt uit promotieonderzoek van Anja Moonen bij het Maastricht UMC+. Daarnaast toonde de promovenda aan dat afname van de hoeveelheid 'grijze stof' in het brein van parkinsonpatiënten een belangrijk signaal is dat het denkvermogen achteruit zal gaan.
- Vorige pagina
- 1
- ...
- 184
- 185
- 186
- ...
- 189
- Volgende pagina