-
Lichttherapie voor parkinsonpatiënten met slaapproblemen?
Slaapproblemen komen veel voor bij parkinsonpatiënten. Slaperigheid overdag en slecht slapen ‘s nachts zijn de meest voorkomende verschijnselen. Lichttherapie waarbij patiënten worden blootgesteld aan intens licht met specifieke kenmerken blijkt te helpen tegen winterdepressie en slaapproblemen in gezonde populaties.
-
Nieuwe parkinsontherapie succesvol bij apen, klaar om op mensen getest te worden
Bij 28 makaken, waarbij met een gifstof parkinson was opgewekt, zijn met stamcellen uit menselijk weefsel goede resultaten geboekt. Nu kan een test volgen op echte patiënten.
-
Onderzoek naar route van eerste klacht tot aan diagnose en het traject van langdurige zorg daarna
Op donderdag 15 juni heeft Annette Plouvier haar proefschrift ‘Parkinson’s disease in primary case, a joint journey of patients and general practitioners’ verdedigd.
-
Genetische code van ziekte van Parkinson kraken
Bron: https://www.vumc.nl/onderzoek/promoties/juni-2017/promotie-jansen/
Neurowetenschapper Iris Jansen heeft vijf nieuwe genen gevonden die mogelijk een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van de ziekte van Parkinson. De ontdekking van nieuwe Parkinson-genen zorgt voor een beter begrip over wat er precies gebeurt in het lichaam bij (het ontstaan van) de ziekte en deze genen kunnen een doelwit zijn voor toekomstige medicijnen die het ziekteproces kunnen stopzetten of terugdraaien. Iris Jansen promoveert 13 juni bij VUmc.
-
Nordic Walking bij parkinson
Bewegen is belangrijk voor parkinsonpatiënten. Een momenteel populaire vorm van bewegen is nordic walking. Bij nordic walking worden niet alleen de beenspieren, maar ook de armspieren gebruikt; het is een redelijk complete en relatief intense trainingsactiviteit. De vraag is of deze vorm van training helpt om motorische en niet-motorische problemen van de ziekte van Parkinson te verminderen.
-
Medicinale cannabis bij parkinson
De afgelopen jaren is een toenemende vraag ontstaan naar de potentieel positieve effecten van medicinale cannabis voor verschillende symptomen bij de ziekte van Parkinson, zoals tremor, dyskinesieën, slaap, spanning en hallucinaties. Het wetenschappelijk onderzoek naar de effecten bij parkinson is zeer beperkt, meestal uitgevoerd in kleine groepen, en geeft momenteel onvoldoende aanwijzingen voor een gunstig effect op een van de mogelijke domeinen van functioneren bij de ziekte van Parkinson. Daarnaast zijn er ook duidelijke risico’s.
-
Innovatieve oplossing voor tremoronderdrukking
Dankzij de ontwikkelingen binnen de mobiele telefonie beschikken we over goedkope versnellingssensoren en knowhow over het uitlezen daarvan.
-
Squalamine remt de beginfase van klontering van α-synucleïne en kan mogelijk het verloop parkinson stoppen
Een natuurlijk product uit de lever, squalamine, remt de beginfase van klontering van α-synucleïne en kan mogelijk het verloop van de ziekte van Parkinson stoppen. De vorming van α-synucleïne is verbonden met de ziekte van Parkinson en daaraan gerelateerde klachten. De auteurs hebben op verschillende manieren in het laboratorium aangetoond (in cellen- en wormenmodellen) dat squalamine, een product dat normaliter in de lever van de hondshaai voorkomt (en antikanker- en antivirale activiteit vertoont) de klontering van α-synucleïne fors doet verminderen.
-
Ontstaan en ontwikkeling van angst bij de ziekte van Parkinson
Angst komt veel voor bij de ziekte van Parkinson en heeft veel invloed op de kwaliteit van leven. Er is echter weinig bekend over de risicofactoren die van invloed zijn op de ontwikkeling van angst bij de ziekte van Parkinson.
-
Potentieel parkinsonmedicijn PRX002 klaar voor fase2 onderzoek
PRX002 is een medicijn ontwikkeld door Prothena in samenwerking met Roche. PRX002 blokkeert het eiwit alpha-synucleïne. Alpha-synucleïne speelt een rol bij het fenomeen Lewy bodies welke aan te treffen zijn bij hersendelen die zijn aangetast bij de ziekte van Parkinson.
- Vorige pagina
- 1
- ...
- 183
- 184
- 185
- ...
- 189
- Volgende pagina