Archief

  1. Kan inzet van Virtual Reality bij  parkinsonpatiënten de balans en het lopen verbeteren?

    Virtual Reality (VR) is in opkomst als therapeutisch hulpmiddel voor loop- en balansproblemen. De bereikte resultaten hebben tot dusver niet geleid tot gestandaardiseerde richtlijnen. Het doel van deze studie is de reeds bestaande onderzoekresultaten opnieuw systematisch te beoordelen ten aanzien van de methodologische kwaliteit, interventies en effectiviteit. Deze studie put uit de resultaten van op VR-gebaseerde behandeling bij de ziekte van Parkinson, MS en traumatisch hersenletsel zoals te vinden in PubMed en Scopus.

    Toon volledig bericht

  2. Radboudumc krijgt 10 miljoen euro uit Gatsby Foundation

    De zorg voor 2500 parkinsonpatiënten in de regio Nijmegen gaat verbeteren dankzij een rijke, Engelse familie. Neuroloog Bas Bloem van het Radboudumc heeft 10 miljoen euro gekregen uit de Gatsby Foundation van de familie Sainsbury om artsen en verpleegkundigen bij te scholen en patiënten gezond te houden. (Bron: Gelderlander.nl)

    Toon volledig bericht

  3. Verslag proefschrift ‘The rise and fall of mesodiencephalic dopaminergic neurons’

    In het volwassen brein kunnen we in het dopamine systeem twee verschillende groepen onderscheiden: de substantia nigra (SN) en het ventrale tegmentale gebied (VTA). Het belangrijkste verschil tussen deze gebieden openbaart zich tijdens de ziekte van Parkinson (PD). 

    Toon volledig bericht

  4. Verslag proefschrift ‘The developmental road of a dopamine neuron: In search of novel factors in mdDA neuronal development’

    De groep dopamine neuronen, gelokaliseerd in het middenbrein, is betrokken bij motivatie-, belonings-, en bewegingssystemen in het brein. Deze groep neuronen kan worden onderverdeeld in verschillende subgroepen, welke worden gekarakteriseerd door de expressie van subgroepspecifieke genen.

    Toon volledig bericht

  5. Stageverslag M. Roet over nieuwe DBS-techniek

    Diepe hersenstimulatie (DBS) is een behandeling die op dit moment wordt toegepast voor verschillende neurologische en psychiatrische aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson of dwangstoornissen. Hierbij worden elektroden in een specifiek gebied diep in de hersenen geplaatst en geven daar ter plekke een elektrisch signaal af.

    Toon volledig bericht

  6. Impulscontrolestoornissen bij de ziekte van Parkinson

    Impulscontrolestoornissen kunnen beschouwd worden als de meest gevreesde bijwerking van dopaminerge suppletie bij patiënten met de ziekte van Parkinson (ZvP). Impulscontrolestoornissen kunnen beschreven worden als een gedragsverslaving, waarbij mensen niet meer in staat zijn om bepaalde gedragingen te onderdrukken. Hierbij kan gedacht worden aan gokken, seks, eten of spullen kopen.

    Toon volledig bericht

  7. Verslag proefschrift: ‘Treatment Preferences in Parkinson’s Disease’ - Marieke Weernink

    Er bestaan verschillende behandelopties voor de behandeling van de ziekte van Parkinson zoals de inname van tabletten, de continue toediening van medicatie via een pomp of een hersenoperatie. Voor de patiënt kan het moeilijk zijn om een keuze te maken voor een bepaalde behandeling. Soms wegen de bijwerkingen of het proces van de behandeling zwaarder dan het effect van de behandeling op de symptomen van de ziekte.

    Toon volledig bericht

  8. Onderzoeksperiode Afdeling Psychiatrie en Gedragswetenschappen Johns Hopkins University School of Medicine Baltimore, USA

    Naam:                         
    Dr. M. Broen (Martijn)

    Projectnr:                  
    2016-07S

    Periode:                     
    1 januari 2017 – 1 mei 2017.

    Begeleiders:               
    Dr. A. Leentjens (MUMC+, Maastricht), Dr. G. Pontone en Dr. A. Bakker (beiden Johns Hopkins Hospital, Baltimore).

    Toon volledig bericht

  9. Connecties maken: in het brein en over de oceaan

    Mede door steun van de Parkinson Vereniging verbleef ik in april en mei van dit jaar in Philadelphia. Philadelphia is de stad waar de Declaration of Independence werd getekend, de Liberty Bell voor het eerst klonk en Benjamin Franklin elektriciteit ontdekte. 

    Toon volledig bericht

  10. Autofagie ontrafelen: Nieuw inzicht in het opruimen van plakkerige eiwitten

    Bij de ziekten zoals Parkinson, Alzheimer en ALS worden bepaalde eiwitten verkeerd gevouwen en blijven ze aan elkaar plakken. Deze plakkerige eiwitten zijn giftig en vormen schadelijke klontjes in de hersenen. Hierdoor sterven hersencellen af en ontstaan ernstige symptomen, zoals verlamming en vergeetachtigheid.

    Toon volledig bericht

Terug naar boven