Archief

  1. Glyfosaat

    Om te kijken wat er bekend is over de neurotoxiciteit van middelen die in Nederland in de handel zijn, heeft een werkgroep van de vereniging de wetenschappelijke literatuur voor glyfosaat en mancozeb bekeken. Volgens het CBS waren deze twee pesticiden namelijk de koplopers in Nederland in 2016. Mancozeb werd gebruikt op 168000 ha landbouwgrond en glyfosaat op 156000 ha. Een greep uit de studies die een relatie vonden tussen blootstelling aan glyfosaat en (neuro)toxiciteit leest u hier.

    Toon volledig bericht

  2. Samen: Een film van Kees Rijninks en Carmen Cobos

    Hoe zou je reageren als je te horen krijgt dat je ongeneeslijk ziek bent? Als filmproducent Kees Rijninks, de echtgenoot van filmmaker Carmen Cobos, gediagnosticeerd wordt met de ziekte van Parkinson, stort hun wereld in.

    Toon volledig bericht

  3. Mancozeb

    Om te kijken wat er bekend is over de neurotoxiciteit van middelen die in Nederland in de handel zijn, heeft een werkgroep van de vereniging de wetenschappelijke literatuur voor glyfosaat en mancozeb bekeken. Volgens het CBS waren deze twee pesticiden namelijk de koplopers in Nederland in 2016. Mancozeb werd gebruikt op 168000 ha landbouwgrond en glyfosaat op 156000 ha. Een greep uit de studies die een relatie vonden tussen blootstelling aan mancozeb en (neuro)toxiciteit leest u hier.

    Toon volledig bericht

  4. Blog: De ziekte van Parkinson als 'man-made disease'. Deel II: De voorbeschouwingen

    Deze blogpost is de tweede uit een serie blogposts over de relatie tussen de ziekte van Parkinson en de blootstelling aan pesticiden. Met deze blogposts wil ik opkomen voor de belangen van mensen die in de toekomst een neurodegeneratieve ziekte zoals Parkinson gaan krijgen omdat zij gevoelig zijn voor nadelige effecten van bepaalde pesticiden. In deel I vertel ik over mijn eigen blootstelling aan pesticiden en leid ik het onderwerp in. In deel II verken ik de neurotoxiciteit van de twee meest gebruikte pesticiden in Nederland en probeer ik zinvolle vervolgvragen te formuleren.

    Toon volledig bericht

  5. Yoppers Café Groene Hart

    In Zoetermeer, een ontmoetingsplek voor jonge mensen met de ziekte van Parkinson en die nog vol in het leven staan. 

    Toon volledig bericht

  6. Transplantatie van darmbacteriën bij mensen met parkinson

    De FMT-studie naar de uitvoerbaarheid en veiligheid van transplantatie van microbioom in de darmen van mensen met de ziekte van Parkinson kan (mede) dankzij steun van de Parkinson Vereniging worden uitgevoerd. 

    Toon volledig bericht

  7. Parkinson en bestrijdingsmiddelen – wat doet de Parkinson Vereniging?

    Het programma ZEMBLA heeft, in de uitzending “Parkinson op het platteland” aangetoond dat er een mogelijk verband is tussen bestrijdingsmiddelen die in Nederland in de landbouw gebruikt worden, en het ontstaan van de ziekte van Parkinson. De Parkinson Vereniging is met dit onderwerp aan de slag gegaan.

    Toon volledig bericht

  8. Lopende onderzoeken naar parkinson en het eiwit alpha-synucleïne

    Ondanks jaren van onderzoek is er nog veel onduidelijk over de rol die het eiwit alpha-synucleïne speelt bij de ziekte van Parkinson.  Dit eiwit speelt onder andere een rol bij het verzenden van berichten tussen hersencellen. Als dit eiwit niet goed werkt kan het problemen geven binnen cellen.

    Toon volledig bericht

  9. Rijbewijs 75-plusser tijdelijk met maximaal één jaar verlengd

    De tijdelijke verlenging van de geldigheid van het rijbewijs voor 75-plussers met maximaal één jaar, gaat per 1 december 2019 in. Dat heeft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) in een brief aan de Tweede Kamer laten weten. De ministerraad stemde eerder al in met een aanpassing van het Reglement Rijbewijzen. Het wachten was nog op advies van de Raad van State, die is positief over de verlenging zo meldt de minister in haar brief. Door de regeling kunnen 75-plussers blijven rijden tot het moment dat het CBR een besluit heeft genomen over hun rijgeschiktheid.

    Toon volledig bericht

  10. Blog: 'Een oprechte lach en vrolijkheid'

    Het is woensdag 13 november voor heteerst gaan we naar het Parkinson Café in Groningen. Vandaag spreekt prof. Teus van Laar verbonden aan het UMCG. Dit is de tweede kennismaking met andere patiënten, al moet ik wel zeggen dat het woord patiënt de lading niet volledig dekt.

    Toon volledig bericht

Terug naar boven