Archief

  1. COPIED studie: Een zelfhulptool vol omwegen bij obstakels in het denken

    Een aanzienlijk deel van de mensen met parkinson heeft last van obstakels in het denken, vaak al voor de diagnose. Denk daarbij aan problemen met aandacht en concentratie, geheugen, snelheid van denken en doen, overzicht houden en plannen, prikkelverwerking en het uitvoeren van (dubbel)taken. Er zijn nog geen wetenschappelijk onderbouwde hulpmiddelen om dit soort obstakels te omzeilen.

    Toon volledig bericht

  2. De Monitor: het wisselen van medicijnen

    Hans Verschuren heeft parkinson. Hij moest wisselen van medicijn, omdat zijn vertrouwde geneesmiddel niet voorradig was bij de groothandel. Zijn loopgedrag ging sindsdien flink achteruit, zo vertelt Hans die zelf de statistieken ervan bij hield. 

    Toon volledig bericht

  3. Levensverwachting bij de ziekte van Parkinson

    Uit onderzoek blijkt dat het effect van de ziekte van Parkinson op de levensverwachting beperkt is. Maar hoe beperkt? En wat is levensverwachting eigenlijk precies?

    Toon volledig bericht

  4. Mensen met parkinson die nog geen parkinsonmedicatie gebruiken gezocht

    Het Parkinson Op Maat De Novo onderzoek van het Radboudumc gaat op zoek naar de gouden graadmeter voor de ziekte van Parkinson.

    Toon volledig bericht

  5. De Parkinson Vereniging stimuleert de ontwikkeling van ‘de digitale neuroloog’

    Onderzoekers konden ook dit jaar weer subsidie aanvragen bij de Parkinson Vereniging voor projecten die passen binnen een of meer thema’s van de onderzoeksagenda. Er zijn maar liefst vier mooie projectplannen gehonoreerd. Een van de projecten die binnenkort van start gaat dankzij subsidie van de Parkinson Vereniging, is een project van Annemarie Smid, onderzoeker in het Universitair Medisch Centrum Groningen. 

    Toon volledig bericht

  6. Vroeger ingrijpen bij de ziekte van Parkinson: lessen uit het alzheimeronderzoek

    Parkinsononderzoekers proberen nu de ziekte te voorkomen of te vertragen door eerder in te grijpen. De gedachte is dat voorgaand onderzoek mogelijk te laat ingreep; als de ziekte al teveel onherstelbare hersenschade had aangericht. Vandaar dat onderzoekers nu gericht zijn op het vinden van een behandeling voor mensen die nog maar net een parkinsondiagnose hebben gekregen, of een verhoogde kans hebben om de ziekte te ontwikkelen. 

    Toon volledig bericht

  7. Parkinson, balanstraining en muziek

    Een veel voorkomend probleem bij de ziekte van Parkinson is het op den duur verminderen van de controle op de balans waardoor bewegen onzekerder wordt of je zelfs ten val kan komen. De op dopamine gebaseerde medicijnen helpen hier onvoldoende. Om dit probleem te voorkomen of te vertragen zijn er diverse therapeutische trainingen ontwikkeld om de balans te versterken. 

    Toon volledig bericht

  8. Huisartsenbrochure over parkinsonismen vaak geraadpleegd

    In 2016 is de huisartsenbrochure parkinsonismen gepubliceerd. Hij is speciaal geschreven voor huisartsen. Uit recente analyses van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) blijkt dat deze brochure voldoet aan een grote vraag.

    Toon volledig bericht

  9. Antwoorden op schriftelijke vragen van Dik-Faber

    De ministeries van VWS en Sport en Gezondheid hebben op 31 augustus de vragen beantwoord over de relatie tussen parkinson en gewasbeschermingsmiddelen, gesteld door Tweedekamerlid Dik-Faber (Christen Unie). 

    Toon volledig bericht

  10. Vraag om aanscherping goedkeuringsprocedure gewasbeschermingsmiddelen

    Directoraat-generaal Agro vraagt Europa om specifieke maatregelen om de goedkeuringsprocedure voor de werkzame stoffen in biociden en chemisch gesynthetiseerde werkzame stoffen van gewasbeschermingsmiddelen aan te scherpen. 

    Toon volledig bericht

Terug naar boven