-
Blog: Het leven begint bij 70 !?
Ha, was dat maar zo ! Het is niet te geloven dat ik ineens 70 ben, stokoud klinkt dat.
-
Hersenonderzoek laat zien hoe mensen met de ziekte van Parkinson beter kunnen lopen
Mensen met de ziekte van Parkinson hebben regelmatig moeite met lopen en gebruiken verschillende strategieën om beter vooruit te komen. Tot nu toe was onbekend hoe deze loopstrategieën voor die verbetering zorgden. Hersenonderzoek van het Radboudumc toont voor het eerst aan dat er in de hersenen meerdere ‘routes’ zijn die het lopen aansturen, en dit kunnen overnemen als de hoofdroute door parkinson is aangetast.
-
Veiligheid, opname en effectiviteit van apomorfine-inhalatie (AZ-009)
Veel mensen met de ziekte van Parkinson gebruiken levodopa. Het is een zeer effectief middel maar na verloop van tijd ontstaan vaak schommelingen in de werking ervan. Mensen kunnen dan bijvoorbeeld plots een verergering van parkinsonklachten krijgen. Zo’n moment wordt ook wel een ‘OFF periode’ genoemd. Voor de behandeling van plotselinge OFF perioden is in Nederland slechts één goedgekeurde behandeling, namelijk een injectie onder de huid (subcutaan) met apomorfine. Nadelen van deze injectie zijn het moeilijk zelf toe kunnen dienen tijdens een OFF periode en het vaak optreden van bijwerkingen op de injectieplaats. Inhalatie van apomorfine zou mogelijk een sneller werkende en gebruiksvriendelijkere optie zijn.
-
Helpt u mee? Onderzoek over motivatie na DBS
Thomas Zoon, onderzoeker van het Amsterdam UMC: "Voor een klinisch onderzoek zijn we benieuwd naar het effect van diepe hersenstimulatie op psychische klachten, en dan met name het effect op motivatie.".
-
Blog: Logopedie
“Wat zeg je? Doe maar kalm aan. Ik wacht.” Het wachten duurt wel erg lang en dan word ik toch ongedurig. Natuurlijk weet ik dat dit niet goed is. Vanaf de eerste verschijnselen van de ziekte P heb ik altijd gezegd dat het ontbreken van echte communicatie met Hans het ergste voor mij is.
-
Blog: Klachten gerelateerd aan Parkinson of niet
Na ruim 4 jaar mag ik mij inmiddels wel "ervaringsdeskundige" noemen op Parkinson gebied. Hoewel, hoe definieer je elk nieuw pijntje, ongemak of achteruitgang? Is dat altijd toe te schrijven aan de "progressieve Neurologische aandoening"? Inmiddels ben ik er wel achter dat dit nooit het uitgangspunt moet en kan zijn.
-
Parkinson Vereniging en Zorg voor Parkinson werken samen
Sinds 2022 is de Parkinson Vereniging nauw betrokken bij het regionale zorgverbeteringstraject Zorg voor Parkinson. De Parkinson Vereniging werkt in de regionale proeftuin mee bij het uitproberen van zorgverbeteringen, zodat deze later landelijk verspreid kunnen worden. Zo werken we samen aan de best mogelijke zorg voor mensen met parkinson en hun naasten.
-
Bewegen heeft positief effect op hersenfunctie parkinsonpatiënten
De hersenfunctie van patiënten met de ziekte van Parkinson verbetert door regelmatig te bewegen. Beweging versterkt de verbindingen tussen verschillende hersengebieden en remt het krimpen van de hersenen af. Ook verbeterde het nadenken bij patiënten die gedurende een half jaar drie keer per week 45 minuten fietsen op een hometrainer.
-
Mogelijke link tussen COVID-19 en ontstaan parkinson
Onderzoekers van Universiteit Twente hebben ontdekt dat een eiwit van het coronavirus inwerkt op een ander eiwit, namelijk α-synucleïne, dat een rol speelt bij de ziekte van Parkinson. Zo zou er een verband kunnen zijn tussen COVID-19 en de ziekte van Parkinson. Of er sprake is van een oorzakelijk verband kun je hieruit nog niet concluderen.
-
Blog: "Parkinson. Je MOET er maar het beste van maken."
Nadat wij de diagnose hadden ontvangen en met een eerste behandelplan de spreekkamer uitliepen wisten wij nog niet wat "James" voor ons in petto zou hebben.
- Vorige pagina
- 1
- ...
- 127
- 128
- 129
- ...
- 192
- Volgende pagina