Archief

  1. Blog: Ruzie in de straat

    Het is half drie ’s nachts. Gelach, harde stemmen, jongelui terug van een feestje of de kroeg. Ze hebben het reuze naar hun zin. Nu staan ze pal onder het slaapkamerraam van de 84 jarige Jan, zwaar hartpatiënt en al ruim 40 jaar tevreden wonende op dat adres samen met zijn echtgenote van 80.

    Toon volledig bericht

  2. Blog: Mijn automatische piloot is kapot

    Gastblog door Jos Voeten

    In mijn blog Van onbewust onbekwaam naar bewust bekwaam kwam de automatische piloot al ter sprake. Bij mensen met de ziekte van Parkinson is deze automatische piloot aangetast. Wat regelt die piloot nog meer en wat zou ik dan bewust moeten gaan overnemen?

    Toon volledig bericht

  3. Vidi-beurs voor Jorik Nonnekes voor onderzoek naar loopproblemen bij parkinson

    Jorik Nonnekes heeft van NWO een Vidi-beurs ontvangen voor parkinson-onderzoek. 

    Toon volledig bericht

  4. Patiëntenparticipatie in onderzoek: weten wat er écht toe doet

    Patiënten een stem geven: in de spreekkamer, de politiek, bij zorgverzekeraars én in het nieuws. Dat is de inzet van Patiëntenfederatie Nederland, die ruim 200 patiëntenorganisaties vertegenwoordigt. Via het referentenpanel praten patiënten ook mee over onderzoeksprojecten. Volgens Laura Diepeveen levert dat betere studieresultaten op.

    Toon volledig bericht

  5. Blog: Bult

    In mijn vorige blok vertelde ik over een bult op mijn hand die operatief verwijderd zou gaan worden. Ik was best een beetje bang, mede door mijn slechte ervaring met mijn vorige operaties.

    Toon volledig bericht

  6. Blog: Op de pedalen

    Mijn DBS-reis, op weg naar De Beste Sabine?

    In juni besloot ik wat meer te gaan fietsen. Iedere keer als ik naar het dorp fietste, probeerde ik de elektrische ondersteuning lager te zetten. Vaak stond die nog op 'sport' of 'turbo', want dat fietst natuurlijk lekker makkelijk. Maar nu wilde ik mijn beenspieren wat meer aan het werk zetten. Ik had me namelijk ingeschreven voor Bike voor Parkinson op 7 september in Valkenburg.

    Toon volledig bericht

  7. Een onderzoek naar de veiligheid en effecten van nieuw middel voor de behandeling van de ziekte van Parkinson. Helpt u mee?

    Het Centre for Human Drug Research (CHDR) in Leiden doet onderzoek naar een mogelijk nieuw middel voor de behandeling van de ziekte van Parkinson. De huidige behandeling van de ziekte van Parkinson onderdrukt sommige symptomen, maar vertraagt de verergering van de ziekte niet.
    Uit eerder onderzoek is gebleken dat ongeveer 15% van de mensen met de ziekte van Parkinson een verandering heeft in het DNA, specifiek in het GBA1 gen. Het GBA1 gen zorgt ervoor dat een stofje genaamd GCase wordt aangemaakt.

    Toon volledig bericht

  8. Promotie Panagiotis Kelefiotis Stratidakis: Investigating bacterial contributions and novel inhibitors to enhance levodopa efficacy in Parkinson's disease

    Op vrijdag 18 oktober 2024 verdedigt Panagiotis Kelefiotis Stratidakis het proefschrift 'Investigating bacterial contributions and novel inhibitors to enhance levodopa efficacy in Parkinson's disease' aan de Rijksuniversiteit Groningen.

    Toon volledig bericht

  9. Blog: Zenvol omgaan met parkinson

    Miranda kreeg vier jaar geleden te horen dat ze de ziekte van Parkinson heeft. Dat bracht haar op de weg van zen meditatie. Lees hier hoe ze probeert zenvol om te gaan met de ziekte van Parkinson.

    Toon volledig bericht

  10. Onderzoeker Anton Steen ontdekte onverwacht een belangrijke eiwitfunctie

    ‘Huh, dat is raar', dacht celbioloog Anton Steen toen hij op een zaterdagochtend in coronatijd een regulier experiment op het lab deed. Hij zag namelijk het tegenovergestelde van wat hij verwachtte. Dus deed hij het nog een keer. Maar het resultaat bleef gelijk. Toen realiseerde hij zich: dit zou wel eens belangrijk kunnen zijn.

    Toon volledig bericht

Terug naar boven