-
Blog: In evenwicht
Nuchter gezegd is mijn lichaam één grote chemische fabriek. Als het goed is, functioneren alle ‘’processen” honderd procent en zijn ze precies op elkaar afgestemd. Alleen bij mij als parkinsonpatiënt lopen er een aantal dingen uit de pas.
-
Diversiteit en parkinson
In veel onderzoek naar complexe aandoeningen, zoals de ziekte van Parkinson (PD), heerst een gebrek aan diversiteit. Daardoor kun je de gevonden effecten vaak niet generaliseren naar mensen met verschillende sociaal economische status (SES) of etniciteit.
-
Via speeksel parkinson opsporen - 2
In februari rapporteerden we over de mogelijkheid om parkinson vast te stellen aan de hand van stukjes micro-RNA in speeksel.
-
Onderzoekers ontdekken welke hersencellen afsterven bij de ziekte van Parkinson
Bij de ziekte van Parkinson sterft een bepaald type hersencellen af. Dit is ontdekt met een nieuwe techniek die analyseert welke genen actief zijn in individuele cellen. (Bron: newscientist.nl)
-
Proefschrift Herma Lennaerts
In de afgelopen jaren heeft Herma Lennaerts onderzoek verricht vanuit de afdelingen Anesthesiologie, Pijn- en Palliatieve geneeskunde en de afdeling Neurologie van het Radboudumc. Haar proefschrift beschrijft de ervaringen met palliatieve zorg vanuit het perspectief van mensen met de ziekte van Parkinson, hun naasten, nabestaanden en zorgverleners. Hieronder treft u een korte samenvatting. Herma verdedigt haar proefschrift op woensdag 6 juli a.s. om 10.30 uur aan de Radboud Universiteit van Nijmegen.
-
Bas Bloem: ‘Boeren zijn geen daders maar slachtoffers’
Neuroloog Bas Bloem won vrijdag 17 juni de Stevinpremie, Nederlands hoogste onderscheiding in de wetenschap. Hij kreeg die voor zijn onderzoek naar de schijnbaar onstuitbare opmars van de ziekte van Parkinson. Juist boeren en tuinders ziet hij als de grootste risicogroep voor deze hersenziekte. “De link met chemische gewasbescherming is evident.” (Bron: gfactueel.nl)
-
Als levodopa niet werkt bij parkinson
Levodopa speelt een belangrijke rol bij de behandeling van de ziekte van Parkinson. Een gunstig effect wordt vaak gezien als bevestiging van de diagnose. Toch is er een relatief kleine groep van patiënten bij wie levodopa geen of maar een gering effect heeft. Een recent artikel bespreekt mogelijke verklaringen en mogelijke behandelingen.
-
Dagboek van een triller - Janneke den Ouden
“U hebt Parkinson” Janneke den Ouden komt met een origineel, eerlijk en aangrijpend boek over haar leven met parkinson. Janneke beschrijft op openhartige en inspirerende wijze haar strijd tegen mijnheer P, die totaal onverwacht als kwaadaardige metgezel haar bestaan omver schopt.
-
Blog: Invloed en controle
‘Ik zou wel willen weten hoe dat zit…’, zeg ik tegen de psycholoog met wie ik sinds het najaar van 2020 weer in gesprek ben, ‘…hoe het komt dat het aantal pilletjes dat ik slik, lang niet alles zegt over hoe het met me gaat’.
-
Dagboek DBS - Monique Berkelmans en Corine van Esch
Dagboek DBS is een boek over Deep Brain Stimulation, een behandelmethode voor mensen met de ziekte van Parkinson.
- Vorige pagina
- 1
- ...
- 114
- 115
- 116
- ...
- 192
- Volgende pagina