Magnetische hersenstimulatie helpt maar tijdelijk

Magnetische hersenstimulatie helpt maar tijdelijk

7 april 2025

Bij de atypische parkinsonismevariant MSA-C, die in de kleine hersenen ontstaat (het cerebellum) is met name sprake van zogenoemde ataxie. Daarbij lukt het niet om nauwkeurig de vingers, handen of voeten te positioneren, maar schieten deze voortdurend voorbij de gewenste positie. Naast dit opmerkelijke verschijnsel is bij MSA-C ook sprake van verstoring van autonome functies, zoals de blaasfunctie en temperatuurregeling, maar ook cognitieve achteruitgang, depressie, angststoornissen en parkinson-achtige symptomen. Voor MSA-C bestaat geen behandelmethode.

Door werkgroep wetenschapsnieuws

Nieuw onderzoek met magnetische hersenstimulatie

Bij verschillende andere hersenaandoeningen zijn experimenten uitgevoerd met zogenaamde repetitieve Transcraniale Magnetische Stimulatie (rTMS). Bij deze techniek worden met een magnetische spoel herhaald sterke magnetische velden door de schedelwand heen gestuurd om bepaalde hersendelen te stimuleren. rTMS bevordert de gevoeligheid van hersencellen in de kleine hersenen, waar vooral functies zoals ademhaling, temperatuurregeling, bloeddruk en blaasfuncties geregeld worden. Het bevordert ook het vermogen van hersencellen om te leren en beschadigingen te herstellen (de plasticiteit). Deze techniek wordt al met succes toegepast bij het bestrijden van depressies, wanneer medicijnen niet helpen.

De in dit artikel besproken studie onderzocht het vermogen van rTMS om bij MSA-C symptomen van ataxie, motorische en andere problemen te verbeteren. 26 mensen met de diagnose waarschijnlijke MSA-C werden gelijk verdeeld in een studiegroep en een controlegroep. Bij MSA wordt gewoonlijk slechts de diagnose vermoedelijke en waarschijnlijke MSA afgegeven, omdat er geen biomarkers of andere indicatoren zijn om de diagnose definitief te kunnen bepalen, anders dan met hersenonderzoek. En dat is bij nog levende personen onmogelijk.

De studiegroep onderging dagelijks een stimulatiesessie van een half uur gedurende twee weken met een rustperiode in het weekend. De controlegroep kreeg een vergelijkbare schijnbehandeling, echter zonder de magnetische stimulatie. Na de behandeling werd op vier verschillende momenten de mate van ataxie en bewegingsproblemen, vermoeidheid, depressiviteit en de aanwezigheid van een angststoornis gemeten.

Resultaten

De onderzoekers vonden een significante verbetering van de ataxie en bewegingsstoornissen op ieder van de meetmomenten na de rTMS behandeling. Wel nam het effect af over de tijd en was het na vier weken uitgewerkt. Dat effect was vergelijkbaar bij depressie en angst, maar minder bij vermoeidheidsklachten. Er werd geen enkel effect gemeten bij de controlegroep.

Conclusies

Het lijkt erop dat rTMS effectief is bij het verbeteren van klachten bij MSA-C, hoewel dit slechts tijdelijk is en na 4 weken is uitgewerkt. In dit experiment is met maar één enkele vaste instelling van de magnetische stimulatie gewerkt. Andere frequenties en tijdsduur zouden de resultaten kunnen veranderen. Meer onderzoek is daarom vereist om tot langduriger resultaten te komen.

Besproken artikel

Li, D., Jiang, C., Liu, J. et al. Repeated transcranial magnetic stimulation on the bilateral cerebellum to improve symptoms of ataxia with multiple system atrophy: a prospective, randomized, sham-controlled pilot study. Neurol Sci 46, 1875–1882 (2025). https://doi.org/10.1007/s10072-025-08001-4

Meer onderzoek naar parkinson(ismen) is nodig

ParkinsonNL-logo-B-magenta

Wilt u een donatie doen voor wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte van Parkinson en parkinsonismen? Steun dan het werk van ParkinsonNL! 

Doneer aan ParkinsonNL

Terug naar boven