Samen voor een gezonde voedselketen zonder schadelijke bestrijdingsmiddelen

Samen voor een gezonde voedselketen zonder schadelijke bestrijdingsmiddelen

19 maart 2025

Foto Rene Kouwenhoven

Onze voedselproductie draait om meer dan alleen winst maken. Het gaat ook over de gezondheid van mensen, de natuur en de werkomstandigheden van iedereen in de keten. Dat is de overtuiging van René Kouwenhoven, portefeuillehouder Internationale Zaken bij FNV voor de sectoren Industrie, Voedingsindustrie en Agrarisch & Groen. Samen met Natuur & Milieu en de Parkinson Vereniging zet FNV zich in voor een toekomst zonder schadelijke bestrijdingsmiddelen. “We moeten toe naar een eerlijk en gezond voedselsysteem. Daar profiteert iedereen van.”

Eerlijke productie, wereldwijd

Voedselproductie is internationaal. Wat we hier eten, komt vaak van ver. En producten die in Nederland worden gemaakt, gaan de hele wereld over. René: “In die wereldwijde ketens zijn er grote verschillen in regels en werkomstandigheden. Sommige landen gebruiken bestrijdingsmiddelen die hier verboden zijn. En toch komen die producten uiteindelijk gewoon bij ons op tafel terecht.”

Volgens René is het cruciaal dat er duidelijke richtlijnen en wetgeving komen. “Een gelijk speelveld is belangrijk. Zodat bedrijven die verantwoord werken niet worden benadeeld door concurrenten die minder nauwkeurig met mens en milieu omgaan.”

Minder bestrijdingsmiddelen, meer bescherming

FNV ziet dagelijks de gevolgen van schadelijke bestrijdingsmiddelen. “Werknemers in de landbouw worden direct blootgesteld aan deze middelen,” legt René uit. “Het gaat om hun gezondheid en veiligheid. Maar het gaat ook om de bodem, het water en de natuur. Uiteindelijk raakt het ons allemaal.”

Daarom pleit FNV voor een streng toelatingsbeleid en betere controle. “We vinden dat bestrijdingsmiddelen alleen gebruikt mogen worden als bewezen is dat ze geen schade aanrichten. Dat is het voorzorgsbeginsel. Het lijkt logisch, maar de praktijk is weerbarstig. Middelen worden vaak in combinatie gebruikt, zogenaamde cocktails, en de risico’s daarvan zijn onvoldoende onderzocht.”

Biologische producten als de norm

Een oplossing ligt volgens René in een landbouwsysteem waarin biologische producten de standaard worden. “Het is gek dat producten zonder bestrijdingsmiddelen nu vaak duurder zijn dan de gangbare alternatieven. Dat zou andersom moeten zijn. Zo stimuleren we een gezonde bodem, schoon water en meer biodiversiteit. En we verbeteren de arbeidsomstandigheden van boeren en hun medewerkers.”

René benadrukt dat dit niet alleen in Nederland moet gebeuren. “Bestrijdingsmiddelen die we hier verbieden, worden elders nog steeds gebruikt. Soms worden ze zelfs hier geproduceerd en geëxporteerd. We moeten internationaal afspraken maken om het gebruik van schadelijke middelen te verminderen.”

Samen werken aan een oplossing

De samenwerking met Natuur & Milieu en de Parkinson Vereniging is volgens René logisch. “Iedereen brengt zijn eigen kracht in. De Parkinson Vereniging richt zich op de gezondheid van mensen die lijden aan parkinson, Natuur & Milieu op de gevolgen voor natuur en biodiversiteit. En wij staan voor de mensen die dagelijks in de landbouw werken. Samen kunnen we de overheid overtuigen van de noodzaak van strengere regels.”

Doe mee op 11 april: PesticideVrij-dag in Den Haag

Op 11 april organiseren Natuur & Milieu, de Parkinson Vereniging en FNV de PesticideVrij-dag in Den Haag. René: “We roepen iedereen op om te laten zien dat we een gezonde voedselketen willen. Voor boeren, voor consumenten, voor de natuur en voor toekomstige generaties.”

Kom ook naar Den Haag en laat je stem horen.

Meer informatie vind je op de website

Labels:

Terug naar boven