Studie naar het effect van atomoxetine op loopstoornissen bij parkinson

Studie naar het effect van atomoxetine op loopstoornissen bij parkinson

13 februari 2025

Het Radboudumc start een studie naar de werking van atomoxetine als medicijn tegen bevriezen van lopen bij mensen met de ziekte van Parkinson. Een multidisciplinair onderzoeksteam, onder leiding van revalidatiearts Jorik Nonnekes, ontvangt hiervoor een subsidie van de Michael J. Fox Foundation van 1,4 miljoen euro.

Bron: Radboudumc

Bevriezen van lopen is een veelvoorkomend en hinderlijk symptoom bij mensen met de ziekte van Parkinson, waarbij de voeten letterlijk ‘vastplakken’ aan de grond, waardoor een volgende stap erg moeilijk wordt. Dit fenomeen, dat vaak optreedt bij het starten van lopen, draaien, of in stressvolle situaties, kan de mobiliteit van patiënten ernstig beperken. Huidige medicatie biedt onvoldoende verlichting. Daarom is er een dringende behoefte aan nieuwe behandelingsopties.

In een internationale studie, geleid door een multidisciplinair team van onderzoekers van onder meer het Radboudumc (Nijmegen), University of Waterloo (Canada), en Macquarie University (Australië), wordt het effect van het medicijn atomoxetine onderzocht op bevriezen van lopen bij parkinson. Atomoxetine, een medicijn dat al gebruikt wordt voor de behandeling van ADHD, heeft invloed op het systeem in de hersenen dat zorgt voor alertheid en opwinding. Wanneer dit systeem te actief is, kan dat bijdragen aan bevriezen van lopen, vooral bij mensen die gevoelig zijn voor stress of angst.

Jorik Nonnekes, revalidatiearts en onderzoeksleider: ‘We zien in dit middel veel perspectief voor mensen met parkinson die hinder hebben van bevriezen van lopen. Atomoxetine verbetert mogelijk de communicatie tussen hersengebieden, waardoor het bevriezen afneemt. Het doel is om bevriezen van lopen te verminderen, en daarmee ook het welzijn van patiënten te verbeteren.’

Lees verder op de website van Radboudumc

Terug naar boven