Ontwikkeling van het Nederlands Parkinson Cohort gaat van start
12 februari 2025
De vier grootste Nederlandse parkinson-cohorten bundelen hun krachten in het Nederlands Parkinson Cohort (NPC). Hiermee ontstaat een waardevolle infrastructuur waarbinnen klinische data en biomaterialen van ruim 1.800 mensen met parkinson voor onderzoekers beschikbaar komt. Dit initiatief versnelt onderzoek naar nieuwe therapieën en draagt bij aan de zoektocht naar ziekte-modificerende behandelingen.
Bron: ParkinsonNL
Parkinson: een groeiende uitdaging
Parkinson is de snelstgroeiende hersenziekte ter wereld. In 2022 telde Nederland naar schatting ruim 67.000 mensen met parkinson (hiermee bedoelen we de ziekte van Parkinson en atypische parkinsonismen). Mede door vergrijzing en toegenomen overleving zal dit aantal naar verwachting met 56% toenemen tussen 2015 en 2040. Wereldwijd wordt zelfs een verdubbeling voorspeld tussen 2018 en 2040. Naast genetische en leefstijlfactoren spelen omgevingsfactoren, zoals blootstelling aan pesticiden, mogelijk een rol in deze explosieve groei.
Parkinson kent een complexe en invaliderende progressie. Het ontbreken van een eenduidige oorzaak, de grote variatie in symptomen en de vaak late diagnose maken de ontwikkeling van effectieve behandelingen uitdagend. Grootschalige, langdurige studies zijn noodzakelijk om meer inzicht te krijgen in risicofactoren, ziektemechanismen en gepersonaliseerde behandelingsstrategieën.
Samenbrengen van bestaande data
Om de zoektocht naar ziekte-modificerende behandelingen te versnellen, worden de vier grootste Nederlandse parkinson-cohorten samengebracht binnen het NPC. Dit betreft de initiatieven: ProPark (Amsterdam UMC, LUMC, Erasmus MC), Parkinson op Maat (Radboudumc), DUPARC (UMCG) en TRACK-PD (MUMC+). Deze cohorten hebben onafhankelijk van elkaar waardevolle data en biomaterialen verzameld, maar de toegang en uitwisseling hiervan is nu nog beperkt. Door deze gegevens te bundelen in het NPC ontstaat een grotere en meer diverse onderzoekspopulatie, waarbij data van mensen met de ziekte van Parkinson en atypische parkinsonismen in verschillende stadia van de ziekte worden verzameld en toegankelijk gemaakt.
Lees verder op de website van ParkinsonNL