“De tandarts werkt nog te veel op een eilandje”
10 februari 2025
De ziekte van Parkinson heeft grote invloed op de mondgezondheid. Welke klachten exact in de mond kunnen ontstaan bij deze ingewikkelde aandoening is bij lang niet alle tandartsen bekend, laat staan bij veel andere zorgverleners die met parkinsonpatiënten werken. Hoog tijd om daar verandering in te brengen, vinden tandartsen en onderzoekers dr. Merel Verhoeff en Karina Pigeaud. “Onze beroepsgroep moet stappen zetten om het belang van de mond binnen de geneeskunde te verduidelijken.”
Bron: Nederlands Tijdschrift voor Tandheelkunde
Welk verband is er tussen mondgezondheid en de ziekte van Parkinson?
Verhoeff: Bij mensen met de ziekte van Parkinson gaat de motoriek achteruit, waardoor het schoonhouden van de mond lastiger wordt. Door een slechtere mondhygiëne ontstaan cariës en tandvleesaandoeningen sneller. Daarnaast hebben deze mensen vaak pijnklachten, ook in de mond en het aangezicht. Mensen met Parkinson zijn bovendien niet alleen overbeweeglijk in hun lijf, maar ook in hun mond: je ziet dat zij veel tandenknarsen en -klemmen. En er is sprake van speekselproblemen. Het gaat dan om speekselverlies (kwijlen) en een droge mond, mede door medicatiegebruik. Het is dus een hele complexe patiëntengroep waarbij alle puzzelstukjes van de ziekte ook tot uiting komen in de mond.
Welke gevolgen hebben deze klachten op de kwaliteit van leven van parkinsonpatiënten?
Pigeaud: Je krijgt sneller cariës, kunt minder goed kauwen, minder duidelijk spreken en je hebt vaker pijn: allemaal factoren die zorgen voor een lagere kwaliteit van leven. Dat kan behoorlijk confronterend zijn.
Verhoeff: Tandenpoetsen kan vermoeiend zijn of pijn doen. Het wordt een extra taak, bovenop alle andere taken die een parkinsonpatiënt al heeft. Ik geniet zelf veel van een hapje eten met vrienden en gezellig bijkletsen. Deze patiëntengroep heeft moeite om tegelijkertijd te eten en te praten, want dan verslikken ze zich vaak. Maar als je ook nog pijn hebt of speeksel verliest, dan wordt zo’n etentje helemaal een stuk minder leuk. De mond draagt bij aan hele basale taken waarin jij je kunt uiten als persoon: praten, lachen en sociale activiteiten. Als dat moeilijker gaat, wordt het leven ook een stuk minder leuk.
Lees verder op de website van het Nederlands Tijdschrift voor Tandheelkunde