Darmbacteriën bij parkinson: de ene melkzuurbacterie is de andere niet
3 februari 2025
Een pas uitgekomen literatuuronderzoek van het Radboudumc heeft gekeken naar de rol van melkzuurbacteriën in de darm bij de ziekte van Parkinson. Hieruit blijkt dat er melkzuurbacteriën zijn die op een positieve manier in verband kunnen worden met de ziekte (bijvoorbeeld soepeler bewegen en minder obstipatie), maar ook melkzuurbacteriën die klachten misschien juist kunnen verergeren. In hun artikel beschrijven de onderzoekers welke bacteriën gunstig lijken te zijn, en welke mogelijk juist nadelig.
Bron: Radboudumc Expertisecentrum voor Parkinson & Bewegingsstoornissen
Sinds enige tijd weten we dat mensen met de ziekte van Parkinson een andere samenstelling van darmbacteriën hebben dan mensen zonder de ziekte. Een voorbeeld hiervan zijn melkzuurbacteriën. Deze familie van bacteriën luistert naar de naam Lactobacillaceae. Bij mensen met parkinson bevat de darm gemiddeld meer van deze bacteriën dan bij mensen zonder parkinson.
Tegengestelde effecten
Interessant genoeg lieten eerdere onderzoeken tegengestelde effecten zien van deze bacteriën bij parkinson. Aan de ene kant zijn er onderzoeken die laten zien dat mensen met deze darmbacteriën meer moeite hebben met bewegen, en minder effect ervaren van hun parkinsonmedicijnen. Aan de andere kant zijn er probiotica met melkzuurbacteriën die juist een gunstig effect hebben op bijvoorbeeld obstipatie bij mensen met parkinson. De onderzoekers zochten uit hoe dit tegenstrijdige effect verklaard moet worden.
In het artikel beschrijven zij dat het effect afhankelijk blijkt van de specifieke soort binnen deze bacteriefamilie. Van de bacterie L. plantarum zijn gunstige effecten beschreven. In kleine onderzoeken had deze bacterie een positief verband met darmklachten en bewegingsklachten bij parkinson (meer ON en minder OFF). Deze bacterie heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Bij mensen met parkinson die grotere aantallen van de bacterie L. fermentum in hun darm hadden, waren de parkinsonklachten juist erger en was de spiegel van dopamine in het bloed lager. Dit komt mogelijk doordat L. fermentum een enzym aanmaakt dat levodopa afbreekt. In het artikel worden in totaal zes Lactobacillaceae-soorten beschreven waarvan sommige vermoedelijk een gunstig effect hebben en andere een ongunstig effect.
Deze resultaten kunnen helpen bij verder onderzoek naar de rol van probiotica bij parkinson.
Besproken artikel
van der Maden MM, Verbeek MM, Beckers M. Lactobacillaceae and Parkinson’s disease: An apparent paradox. Journal of Parkinson’s Disease. 2025;0(0). doi:10.1177/1877718X241312401