Adaptieve diepe hersenstimulatie (aDBS)
21 januari 2025
Adaptieve DBS (aDBS) kan een oplossing bieden door alleen pulsen te geven als de hersenen van de patiënt daar zelf om vragen. Neuroloog Martijn Beudel van Amsterdam UMC doet al ruim 10 jaar onderzoek naar aDBS. Op 13 januari 2025 is de eerste patiënt ter wereld buiten studieverband met deze methode ‘op maat’ behandeld.
Wat is aDBS?
Bij aDBS meten de geïmplanteerde elektroden continu hersensignalen. Hieraan kan de ernst of aanwezigheid van symptomen worden afgeleid. Alleen wanneer de hersenactiviteit is verstoord, wordt er vanuit de elektroden een serie pulsen gegeven. Zo verminderen de symptomen. Mensen krijgen zo geen stimulatie meer op momenten dat dit niet nodig is. aDBS is een behandelmethode die als het ware op maat gemaakt is voor de patiënt. De eigen hersenen sturen de pulsen aan.
Wat gebeurt er bij een aDBS-behandeling?
De adaptieve technologie wordt toegepast door middel van een update in de software van het DBS-systeem. Het DBS-systeem zelf (de hardware) hoeft hiervoor niet aangepast te worden wanneer iemand een bepaald type elektroden heeft. Dit houdt in dat patiënten die al een DBS-operatie hebben ondergaan met een geschikt systeem, geen tweede operatie hoeven te krijgen. De arts, klinisch technoloog of verpleegkundig specialist die de elektroden bij deze patiënten zodanig afstelt dat er zo min mogelijk symptomen en bijwerkingen zijn, kan ook deze nieuwe adaptieve DBS-technologie instellen.
Voor wie is aDBS geschikt?
Adaptieve DBS kan uitkomst bieden voor patiënten met DBS bij wie continue DBS onvoldoende werkt of die bijwerkingen ervaren. De adaptieve techniek is onderzocht op veiligheid en gebruik voor toepassing in het ziekenhuis. Het wordt echter niet meteen toegepast bij alle patiënten die nu DBS krijgen. Onderzoekers willen met wetenschappelijk onderzoek eerst achterhalen of aDBS effectiever is bij alle patiënten, dus ook de patiënten bij wie DBS al effect heeft en die geen bijwerkingen ervaren. De eerste stappen voor dit onderzoek zijn al gezet.
Hoe weet u of u in aanmerking komt voor aDBS?
Bespreek met de neuroloog in uw eigen DBS-centrum of aDBS een passende behandeling is voor u.