Onderzoek brengt bloedtest voor parkinson dichterbij

Onderzoek brengt bloedtest voor parkinson dichterbij

13 januari 2025

Parkinson is wereldwijd de snelst groeiende neurologische ziekte. De noodzaak voor een vroege diagnose van de aandoening groeit daarmee voortdurend. Met een groot onderzoek, uitgevoerd in Australië, waarbij gegevens van meer dan een half miljoen mensen werden geanalyseerd, zijn onderzoekers nu een stap dichter bij het identificeren van een biomarker in het bloed die artsen in staat kan stellen gepersonaliseerde behandelingen voor de ziekte van Parkinson te ontwikkelen en de ziekte met behulp van een bloedtest te diagnosticeren.

Bron: ICT&health

De onderzoekers van het WEHI Parkinson Research Center hebben ontdekt dat veranderingen in de overvloed aan immuuncellen in het bloed een potentiële marker kunnen zijn voor de progressie van de ziekte van Parkinson. De ontdekking brengt het team een belangrijke stap dichter bij een bloedtest die gebruikt zou kunnen worden voor het diagnosticeren en monitoren van de progressie van de ziekte. “Het uiteindelijke doel is om te kunnen screenen op de ziekte van Parkinson op een vergelijkbare manier als het nationale screeningsprogramma voor darmkanker, zodat mensen eerder toegang krijgen tot medicijnen,” zei Prof. Bahlo.

Biomarker in het bloed

In een teamwerk dat zowel de laboratoria Bahlo en Dewson van het Parkinson Research Center als de Human-based Research and Clinical Trials groep van WEHI en WEHI Research Computing omvat, ontdekten onderzoekers onder leiding van professor Melanie Bahlo en dr. Fei Wang een nieuw verband tussen immuuncellen in het bloed en de ziekte van Parkinson.

Mitochondriale disfunctie wordt al lange tijd in verband gebracht met de ziekte van Parkinson en een potentiële biomarker voor het meten van mitochondriale gezondheid is het tellen van het “mitochondriale DNA-kopiegetal”, of mtDNA-CN. Echter, het nieuwe onderzoek, gepubliceerd in npj Parkinson's Disease, suggereert dat het verband tussen mtDNA-CN en de ziekte van Parkinson mogelijk niet voortkomt uit mitochondriale disfunctie, zoals eerder werd gedacht.

Lees verder op de website van ICT&health

Terug naar boven