Meten is weten: slimme horloges

Meten is weten: slimme horloges

Wat slimme horloges kunnen betekenen bij parkinson

7 januari 2025

Onze telefoon is allang niet meer een apparaat waarmee je alleen maar iemand kunt opbellen. Met de komst van de smartphone kunnen we onze mail ermee beantwoorden, een pizza bestellen, de krant lezen, een nieuwe taal leren, betalingen doen en nog honderd dingen meer. De smartwatch voegt daar iets belangrijks aan toe. Het slimme horloge kan gegevens meten en verzamelen over je lichaam en je gezondheid. Dat kan heel handig zijn. Als je parkinson hebt bijvoorbeeld.

smartwatch

Sinds de jaren ’70 bestaan er digitale horloges met ‘slimme’ functies, zoals een rekenmachine. Later werden daar sensoren aan toegevoegd die zaken als afstand, snelheid en hoogte konden meten en die nog steeds hun toepassing vinden in hardloop- of outdoorhorloges. Dit soort horloges geven de verzamelde data weer op de display van het horloge zelf.

Lees het volledige artikel over smartwatches en parkinson in Parkinson Magazine

Reactie op dit artikel over smartwatches

Met veel interesse heb ik het artikel “Meten is weten” gelezen. Als actieve gebruiker van StrivePD wil ik echter een paar kanttekeningen plaatsen bij het gebruik van de drie genoemde apps Parky, Neptune Care en StrivePD en graag duidelijker aangeven hoe deze apps sterk van elkaar verschillen voor diegenen die overwegen te investeren in een smartwatch. Ten eerste moet men zich realiseren dat de apps afhankelijk zijn van een API (Application Programming Interface) ontwikkeld door de producent van de smartwatch waar de app mee communiceert. Op dit moment is dat voor PD specifieke rusttremormetingen alleen voor de Apple Watch (StrivePD/Parky) beschikbaar. Garmin horloges kunnen communiceren met zowel Android als Apple telefoons, maar de Neptune Care app levert nu alleen informatie over diskinesie en on/off episodes voor patienten in een gevorderd stadium van PD. Wel verwacht men volgend jaar ook met rusttremor metingen te kunnen komen.

Al deze apps worden ontwikkeld door bedrijven met een commercieel oogmerk. Hierdoor zit er nu al een paywall achter de Parky app, en biedt de Neptune Care app hoogst ws alleen gratis toegang tijdens de huidige ontwikkelfase. Men streeft namelijk naar een situatie dat m.n. de ziektekostenverzekeraar de aanzienlijke kosten van het abonnement gaat betalen (~1000 euro/patient/jaar). Dit zal ook de bedoeling zijn bij StrivePD, maar uitsluitend deze app zet niet openlijk een financiele restrictie op het huidige uitgebreide, gratis pakket aan metingen op je iPhone. De negatieve ervaring van een gebruikster in het artikel doet daarom geen recht aan het feit dat dit mijns inziens de beste app/watch combinatie is om eventueel privé op te investeren. De door haar als hinderlijk ervaren functies kunnen namelijk gewoon uitgezet/genegeerd worden en de lichte achtergrond aan onterechte diskinesie/tremor metingen bij bewegen etc vallen in het niet bij patiënten die daar wel echt last van hebben.

Ikzelf heb vanuit mijn onderzoek toegang tot de Apple Watch tremor data uitgesplitst in 4 intensiteiten en heb gemerkt dat daar meer en betere informatie uit te halen is dan uit de huidige, gratis toegankelijke data geleverd door StrivePD. Het zou daarom een maatschappelijk en patiënten belang dienen als PD onderzoeksfondsen de ontwikkeling van een gratis toegankelijke PD app zouden financieren voor het Apple Watch platform. Ik werk daar graag aan mee.

Dr. Maarten Jongsma, WageningenUR

 

Terug naar boven