FMRI-Neurofeedback bij de ziekte van Parkinson

FMRI-Neurofeedback bij de ziekte van Parkinson

19 december 2024

In dit onderzoek naar de ziekte van Parkinson bestuderen onderzoekers of parkinsonklachten afnemen bij een mentale training met of zonder neurofeedback. Neurofeedback houdt in dat u live te zien krijgt hoe hoog de activiteit in uw hersenen is.

Wat houdt het project in?

In dit onderzoek naar de ziekte van Parkinson bestuderen we of parkinsonklachten afnemen bij een mentale training met of zonder neurofeedback. Neurofeedback houdt in dat u live te zien krijgt hoe hoog de activiteit in uw hersenen is. Deelnemers liggen in een MRI-scanner en krijgen rechtstreeks de activiteit in een hersengebied te zien. Door het bewust nadenken, herinneringen oproepen of iets inbeelden, probeert u deze activiteit te veranderen. Terwijl u in de scanner ligt kunt u zien hoe uw gedachtes de activiteit verhogen of verlagen. Zo kunt u leren om deze te controleren! We zullen in dit onderzoek zien of deze methode parkinsonklachten kan verminderen. De training met neurofeedback wordt vergeleken met dezelfde training zonder neurofeedback.

Dit onderzoek is van belang omdat steeds meer mensen de ziekte van Parkinson krijgen. Er zijn geneesmiddelen die de symptomen onderdrukken, maar deze werken bij sommige mensen niet goed genoeg. Ook neemt het effect van deze geneesmiddelen af na een lange tijd. Een andere behandeling is diepe hersenstimulatie, waarbij met een chirurgische ingreep een electrode wordt geplaatst, die vervolgens de hersenen elektrisch kan stimuleren. Dit kan mogelijke bijwerkingen hebben en is niet voor iedereen geschikt. Daarom wordt er gezocht naar andere manieren waarop mensen hun hersenactiviteit kunnen beïnvloeden zonder chirurgische ingrepen.

Eerder onderzoek heeft aangetoond dat mensen met parkinson hun eigen gedachten, herinneringen of beelden kunnen gebruiken om de activiteit in hersengebieden te sturen. We noemen dit zelfregulatie. Training van deze zelfregulatie kan helpen de parkinsonsymptomen te verminderen door iemands vermogen te vergroten om de hersenactiviteit in de aangetaste hersengebieden te beheersen. Met dit onderzoek willen we kijken of het gebruik van mentale technieken met zelfregulatietraining ook de parkinsonsymptomen in het dagelijks leven kan verminderen. We verwachten dat het gebruik van neurofeedback, waarbij mensen worden getraind om hun hersenactiviteit zelf te reguleren, toegevoegde waarde kan bieden door een niet-chirurgische en gepersonaliseerde methode te bieden om de symptomen te helpen beheersen en mogelijk te verminderen.

Wat voor deelnemers zoeken wij?

Wij zoeken deelnemers die gediagnosticeerd zijn met de ziekte van Parkinson. Tijdens het gehele onderzoek gebruikt u uw medicatie zoals gewoonlijk. We willen eerst weten of u geschikt bent om mee te doen. Daarom gaan we een aantal dingen controleren:

  • Uw medische voorgeschiedenis op de diagnose van de ziekte van Parkinson.
  • Wij zullen beoordelen of uw symptomen niet te ernstig zijn.
  • Controleren of u in de MRI-scanner mag. Reden om niet in de MRI-scanner te mogen zijn hartritmestoornissen, dragen van een pacemaker, andere metalen, elektronische, magnetische onderdelen in uw lichaam, of zwangerschap.

Wat verwachten wij van de deelnemers?

Als u meedoet aan het onderzoek dan duurt dat in totaal ongeveer 10 weken. Voor het onderzoek is het nodig dat u 6 keer in ongeveer 10 weken naar de Universiteit Maastricht komt. Een bezoek duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur. Tijdens het bezoek worden enkele cognitieve testen en vragenlijsten afgenomen. Verder zullen er MRI-scans van uw hersenen worden gemaakt terwijl u aan specifieke dingen denkt gedurende bezoek 2, 3, 4 en 5. Tussen de bezoeken door vragen we u om de mentale technieken, die u tijdens de MRI sessies hebt ontwikkeld, thuis minstens 10 minuten per dag als oefening te gebruiken en dat bij te houden in een soort dagboek dat u van ons krijgt. Reiskosten van u en eventueel een begeleider worden betaald.

Wie zijn wij?

Wij zijn de Universiteit Maastricht; Faculty of Health, Medicine & Life Sciences. Onze universiteit doet al jaren vooraanstaand onderzoek naar ziektes en behandelingen om het ziekteleed van mensen met een bepaalde ziekte zo veel mogelijk te verminderen. De ziekte van Parkinson is een van onze focuspunten. We zijn op zoek naar een betere behandeling voor deze ziekte en elk onderzoek zorgt ervoor dat we steeds een stapje dichter bij een toekomst komen waarin mensen met de ziekte van Parkinson minder last ervaren van hun symptomen.

Contactinformatie:

Studie e-mailadres:

Onderzoeker: Prof David E.J. Linden

  • School of MHeNs, FHML, Universiteit Maastricht
  • Universiteitssingel 40
  • 6229 ER Maastricht

Terug naar boven