Parasomnieën en hun impact: van slaapwandelen tot signalen van parkinson

Parasomnieën en hun impact: van slaapwandelen tot signalen van parkinson

16 december 2024

Slaap is essentieel voor onze gezondheid, maar niet iedereen slaapt even rustig. Er zijn verschillende soorten slaapstoornissen die invloed hebben op hoe we de nacht doorbrengen. Parasomnieën vormen een verzamelnaam voor gedragingen die we ’s nachts vertonen, maar die er eigenlijk niet zouden moeten zijn. Die variëren van lastig tot het eerste signaal van iets ernstiger onderliggends (Bron: leefstijl.bsl.nl).

leefstijl in de zorg

Parasomnieën kunnen grofweg worden ingedeeld in twee categorieën, afhankelijk van de slaapfase waarin ze zich voordoen: de diepe slaap of de REM-slaap. De slaap bestaat uit verschillende fases die we elke nacht doorlopen, waaronder lichte slaap, diepe slaap met langzame hersengolven, en de REM-slaap. In de REM-slaap vinden de meeste dromen plaats en worden onze spieren tijdelijk verlamd, zodat we niet fysiek reageren op wat we dromen. Wanneer er iets misgaat in deze slaapfasen, kan dat leiden tot parasomnieën. Parasomnieën op kinderleeftijd verdwijnen meestal naarmate mensen ouder worden.

“Slaapwandelen bij kinderen komt bijvoorbeeld veel voor”, vertelt prof. dr. Sebastiaan Overeem, somnoloog bij het Centrum voor Slaapgeneeskunde Kempenhaeghe, en hoogleraar bij de TU Eindhoven. “Soms blijven dit soort parasomnieën op volwassen leeftijd bestaan, en sommige ontstaan dan juist voor het eerst. Als ze leiden tot gevaarlijke situaties of verstoringen van het dagelijks leven, wordt het een probleem waar vaak specialistische hulp voor nodig is.”

Lees het volledige artikel op leefstijl.bsl.n

Terug naar boven