Deelnemers gezocht met parkinsondiagnose vóór het 50e levensjaar
25 november 2024
Het CHDR in Leiden doet onderzoek naar een meetmethode die wordt ontwikkeld om toekomstig geneesmiddelonderzoek te verbeteren. In dit onderzoek wordt gekeken naar de werking van de energiefabriekjes van de cel bij verschillende groepen mensen met de ziekte van Parkinson. Zo kijken we naar het verschil tussen mensen met parkinson bij wie de diagnose op jongere of latere leeftijd is vastgesteld, of mensen met parkinson en een GBA1 mutatie.
Wie kunnen deelnemen?
Voor dit onderzoek zoeken wij mannen en vrouwen vanaf 50 jaar met de ziekte van Parkinson. Momenteel zoeken we nog deelnemers bij wie de diagnose ziekte van Parkinson vastgesteld is vóór het 50e levensjaar.
Mensen die een Deep Brain Stimulator (DBS) hebben, kunnen niet deelnemen aan het onderzoek in verband met MRI metingen tijdens het onderzoek. Uw (parkinson)medicatie kunt u blijven gebruiken tijdens het onderzoek.
Wat is het doel van het onderzoek?
Bij dit onderzoek wordt er géén onderzoeksmiddel toegediend, maar onderzoeken we een methode om in de toekomst effecten van nieuwe middelen voor de ziekte van Parkinson aan te kunnen tonen. Dit noemen we een biomarker onderzoek.
Er zijn aanwijzingen dat de energiefabriekjes van de cel (mitochondriën) bij mensen met de ziekte van Parkinson anders werken. Dit kan leiden tot een verstoring in de energieproductie en het functioneren van de cellen. Mogelijk draagt dit bij aan de schade aan zenuwcellen die kenmerkend is voor de ziekte van Parkinson. In dit onderzoek bekijken we de werkzaamheid van de energiefabriekjes (de mitochondriën) in de cellen van personen met de ziekte van Parkinson. Dit bekijken we in cellen in de hersenen, in het bloed en in de huid om te zien of hoe deze energiefabriekjes daar werken. Deze metingen vergelijken we tussen verschillende groepen mensen met parkinson. Als we verschillen vinden tussen deze groepen kunnen deze metingen in de toekomst gebruikt kunnen worden om effecten van nieuwe geneesmiddelen aan te tonen.
Wat wordt er van u verwacht?
Deelname aan het onderzoek duurt in totaal ongeveer 1 week. Voorafgaand aan het onderzoek vindt er een medische keuring plaats op het CHDR. Voor het onderzoek zelf zult u twee keer naar het CHDR komen. Beide bezoeken duren een dagdeel en zullen deels plaatsvinden op het LUMC, waar een MRI scan wordt gedaan. Het tweede bezoek zal een week na het eerste bezoek plaatsvinden. Tijdens de bezoeken worden er verschillende metingen gedaan, wordt er bloed afgenomen, urine verzameld en MRI metingen van de hersenen gedaan. Er wordt bij dit onderzoek geen onderzoeksmiddel toegediend.
Heeft u interesse in deelname?
Heeft u interesse of wilt u meer informatie? Kijk dan op www.proefpersoon.nl/onderzoek/een-onderzoek-naar-biomarkers-voor-de-ziekte-van-parkinson-deel-b/.
U kunt zich aanmelden tot en met maart 2025. Alvorens u besluit om deel te nemen, wordt u uitgebreid voorgelicht. Heeft u naar aanleiding van deze oproep nog vragen? Dan staan wij u graag te woord. Wij zijn bereikbaar via e-mailadres parkinson@chdr.nl telefonisch via 071-524 64 64 (op werkdagen van 08.00 tot 17.00 uur).
Het CHDR verricht sinds 1987 hoogwaardig geneesmiddelenonderzoek met nieuwe en bestaande geneesmiddelen bij patiënten en gezonde vrijwilligers. De onderzoeken dragen bij aan de wetenschappelijke ontwikkeling van geneesmiddelen en vinden plaats conform de internationale regelgeving en volgens de hoogste kwaliteitsnormen.