Levenslang bewegen vertraagt parkinson

Levenslang bewegen vertraagt parkinson

12 november 2024

Een nieuwe Amerikaanse studie wijst uit dat mensen met parkinson die vóór de diagnose levenslang intensief hebben bewogen of gesport een tragere achteruitgang ervaren in motoriek en algemeen functioneren. Misschien helpt bewegen dus de ziekte te vertragen.

Door werkgroep wetenschapsnieuws

Er is al veel geschreven over het effect van bewegen op de ziekte van Parkinson. Daaruit blijken twee dingen. Ten eerste wijst veel onderzoek overtuigend uit dat veel en regelmatig bewegen helpt de symptomen van de ziekte te onderdrukken – zelfs ongeveer even effectief als een medicijn – en de klachten te verlichten. Maar het is nooit onomstotelijk aangetoond dat bewegen de ziekte voorkòmt, laat staan geneest.

Yang Cheng Hu en zijn collega’s uit Los Angeles (Californië, VS) wisten al uit eerdere studies dat mensen met parkinson die na de diagnose fysiek actief werden langzamer achteruitgingen in motoriek. Maar welke invloed heeft levenslang intensief bewegen of sporten voorafgaand aan de diagnose?

Dat onderzochten de Amerikanen bij 495 deelnemers aan een parkinson-onderzoek. Zij namen interviews af, en maten zowel de mate waarin de deelnemers fysiek actief waren geweest als de voortgang van hun ziekte, op drie verschillende beoordelingsschalen. Wat bleek? Bij mensen die intensief hadden bewogen of competitief hadden gesport ontwikkelde de ziekte zich trager. Dit ‘vertragend’ effect gold alleen voor motorische functies; in mindere mate voor ‘algemeen functioneren’; en niet voor cognitieve functies.

Ook vonden zij de ‘beweeg-paradox’: het opvallende fenomeen dat het gunstige effect van veel en inspannend bewegen niet geldt wanneer dit uitsluitend beroepsmatig gebeurt. Deze paradox is overigens ook waargenomen bij andere aandoeningen waarbij bewegen een onderdeel van de behandeling vormt.

De onderzoekers concluderen dat mensen die levenslang intensief hebben bewogen of gesport een langzamere achteruitgang in motoriek en algemeen functioneren ervaren. Een fysiek actief leven vóór de diagnose zou dus gunstig zijn voor mensen met parkinson. Dit sluit goed aan bij de conclusie uit een eerdere studie dat blijven bewegen, ook na de diagnose en bij verslechtering, de voortgang van de ziekte op meerdere punten merkbaar vertraagt.

Besproken artikel

Lifetime physical activity influences Parkinson's disease progression, Hu, Yang Cheng et al. Parkinsonism & Related Disorders, Volume 128, 107122

DOI: https://doi.org/10.1016/j.parkreldis.2024.107122

Meer onderzoek naar parkinson(ismen) is nodig

ParkinsonNL-logo-B-magenta

Wilt u een donatie doen voor wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte van Parkinson en parkinsonismen? Steun dan het werk van ParkinsonNL!

Doneer aan ParkinsonNL

Terug naar boven