Onderzoeker Anton Steen ontdekte onverwacht een belangrijke eiwitfunctie
17 oktober 2024
‘Huh, dat is raar', dacht celbioloog Anton Steen toen hij op een zaterdagochtend in coronatijd een regulier experiment op het lab deed. Hij zag namelijk het tegenovergestelde van wat hij verwachtte. Dus deed hij het nog een keer. Maar het resultaat bleef gelijk. Toen realiseerde hij zich: dit zou wel eens belangrijk kunnen zijn.
Bron: UMCG
‘Het was tijdens de lockdown en we werkten in diensten, ook op zaterdagen. Ik moest die zaterdagochtend van 7 tot 13 uur in het lab zijn. Normaal gesproken, als mijn experimenten klaar waren, ging ik eerder naar huis. Maar nu bleef ik tot het einde van mijn dienst. Ik had nog wat restmateriaal van eerdere experimenten, dus ik dacht: ik kan de rest mijn dienst koffiedrinken of ik kan nog wat dingen uitproberen. En dat laatste deed ik.
Eiwitten die klonteren
Eiwitten zijn hele kleine bouwsteentjes in onze cellen. Als die gaan klonteren worden bepaalde celprocessen verstoord. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij veroudering en speelt ook een rol in ziektes zoals de ziekte van Parkinson en Alzheimer. Daarom is het belangrijk om te snappen hoe deze eiwitten werken en dat onderzoek ik samen met mijn collega's in gistcellen. Die lijken heel erg op menselijke cellen.