Teleurstellend onderzoeksresultaat: diabetesmedicijn exenatide remt parkinson niet

Teleurstellend onderzoeksresultaat: diabetesmedicijn exenatide remt parkinson niet

16 oktober 2024

Onderzoekers hebben aan de deelnemers van de Exenatide-PD3 studie, een fase 3 klinisch onderzoek van diabetesmedicijn exenatide bij parkinson, laten weten dat ze geen remmend effect van het middel hebben gevonden.

Bron: Cure Parkinson’s

In de Exenatide-PD3 studie kregen 194 mensen met de ziekte van Parkinson in verschillende ziekenhuizen in het Verenigd Koninkrijk gedurende 96 weken exenatide of een placebo, een ‘nepmiddel’. De onderzoekers hebben geen verschil hebben gevonden in de progressie van symptomen van het bewegen tussen mensen met de ziekte van parkinson die het middel exenatide kregen en mensen met parkinson die een placebo kregen.

Dit is een teleurstellend resultaat, omdat eerdere fase 2 studies naar zowel exenatide als lixisenatide (een diabetesmedicijn met een zelfde werking als exenatide) een mogelijk remmend effect van beide middelen op de progressie van parkinsonsymptomen lieten zien.

De onderzoekers werken nu aan een wetenschappelijke publicatie van dit onderzoek. Ook onderzoeken ze waarom de resultaten van deze grote klinische studie afwijken van de eerdere kleinere fase 2 studies.

Meer informatie over exenatide en parkinson op de website van Cure Parkinson’s (Engels)

 Exenatide-PD3 in het register van klinische onderzoeken (Engels)

Terug naar boven