Promotie Yujia Zhao: Exposomics to unravel Parkinson’s disease etiology

Promotie Yujia Zhao: Exposomics to unravel Parkinson’s disease etiology

8 oktober 2024

Op dinsdag 8 oktober 2024 verdedigt Yujia Zhao het proefschrift 'Exposomics to unravel Parkinson’s disease etiology' aan de Universiteit Utrecht.

Bron: Universiteit Utrecht

De ziekte van Parkinson is een complexe en veelzijdige aandoening die mogelijk verband houdt met vele omgevingsfactoren. Dit proefschrift draagt bij aan de bestaande kennis over de rol van omgevingsblootstellingen in de etiologie van parkinson binnen een prospectieve cohortstudie, gebruikmakend van bloedmonsters die zijn genomen vóór de parkinsondiagnose.

De bevindingen van dit proefschrift bevestigen een beschermend effect van koffieconsumptie op het risico op parkinson, in overeenstemming met eerdere studies. Dit effect wordt voornamelijk toegeschreven aan cafeïne en de belangrijkste metabolieten ervan. Daarnaast wordt chronische systemische ontsteking, veroorzaakt door het bacteriële product endotoxine, in verband gebracht met parkinson, en vertonen de metabolische profielen van microbiële metabolieten variaties die worden beïnvloed door individuele kenmerken. Deze resultaten onderstrepen de betrokkenheid van de darm bij de pathogenese van parkinson. Echter, de rol van blootstelling aan metalen blijft onduidelijk, zonder definitieve bevindingen uit zowel de bestaande literatuur als de analyses in dit proefschrift.

Dit proefschrift legt de nadruk op de karakterisering van interne blootstellingen door middel van ongerichte metaboloomanalyses. Door gebruik te maken van dit geavanceerde analytische platform kan een breed spectrum van blootstellingsbiomarkers worden gedetecteerd, inclusief zowel bekende als momenteel ongeïdentificeerde chemicaliën. De integratie van het metaboloom in epidemiologisch onderzoek vergemakkelijkt de identificatie van de rol van omgevingsfactoren en hun relevantie voor biologische uitkomsten.

241008 proefschrift Zhao

Meer informatie over de promotie

Het proefschrift van Yujia Zhao

Terug naar boven