Gezocht: deelnemers voor onderzoek naar een nieuwe test om bevriezen van lopen te meten

Gezocht: deelnemers voor onderzoek naar een nieuwe test om bevriezen van lopen te meten

2 oktober 2024

Bevriezen van lopen is een van de meest hinderlijke symptomen bij de ziekte van Parkinson. Tijdens bevriezen van lopen hebben mensen het gevoel dat hun voeten ineens vastgeplakt zijn aan de grond. Hierdoor kunnen ze geen stap meer maken. Of alleen hele snelle stapjes op de plaats. Hoewel dit probleem vaak voorkomt bij mensen met parkinson, is er momenteel geen betrouwbare test om het nauwkeurig te onderzoeken.

Het goed kunnen beoordelen van bevriezen van lopen is wel ontzettend belangrijk; Wanneer we bevriezen beter kunnen meten, helpt het ons bij de ontwikkeling van nieuwe behandelingen, en  helpt het ons bij het goed inzetten van bestaande behandelingen. In een internationaal team is er een nieuwe test ontwikkeld. Het Radboudumc onderzoekt of deze nieuwe test bevriezen van lopen nauwkeurig kan meten bij mensen met de ziekte van Parkinson.

Wat betekent dit voor mij?

Deelnemers komen voor dit onderzoek één of maximaal twee keer naar het Radboudumc in Nijmegen voor een meting van ongeveer 3 uur.

Voorafgaand aan het bezoek wordt deelnemers gevraagd om hun ochtendmedicatie over te slaan. Dit is belangrijk voor het eerste deel van het onderzoek. Om het ongemak hiervan zo veel mogelijk te verminderen wordt de meting vroeg in de ochtend gepland. Ongeveer 45 minuten na het starten van de meting mogen deelnemers hun medicatie innemen.

Tijdens de meting wordt de nieuw ontwikkelde test afgenomen. Deze test duurt ongeveer 15 minuten en bestaat uit een aantal looptaken, zoals draaien of door een deuropening lopen. De test wordt twee keer afgenomen: voordat deelnemers hun medicatie hebben ingenomen en ná inname van de medicatie. Ook wordt er een kort lichamelijk onderzoek verricht en vullen deelnemers een aantal vragenlijsten in.

Deelnemers die bevriezen van lopen ervaren worden uitgenodigd voor een tweede meting. Deze verloopt hetzelfde als de eerste meting.

Kan ik meedoen?

Voor deelnemers met de ziekte van Parkinson is het van belang dat zij 18 jaar of ouder zijn, en dat een neuroloog de ziekte van Parkinson heeft vastgesteld.

Interesse?

Heeft u interesse om deel te nemen? Of twijfelt u of u in aanmerking komt voor dit onderzoek? Neem vrijblijvend contact op met onderzoeker Gijs Vissers (tel: 024- 366 84 26, e-mail: gijs.vissers@radboudumc.nl).

Terug naar boven