Deelnemers gezocht! Helpt u mee in onderzoek naar de effecten van aanraking op chronische pijn in parkinson?

Deelnemers gezocht! Helpt u mee in onderzoek naar de effecten van aanraking op chronische pijn in parkinson?

26 september 2024

Een van de meest gerapporteerde niet-motorische symptomen in parkinson is chronische pijn. Deze pijn kan een grote impact hebben op het dagelijks functioneren en het emotioneel welbevinden. Een effectieve behandeling zonder veel bijwerkingen is er echter nog niet. Dit onderzoek wil daar verandering in brengen door te kijken naar de effecten van aanraking op pijnbeleving.

Doel van het onderzoek

Recent onderzoek laat zien dat er een specifieke vorm van aanraking bestaat, welke pijn kan verminderen. Een eerste studie onder parkinsonpatiënten laat veelbelovende resultaten zien. Het huidige onderzoek van onderzoekers aan de Universiteit Utrecht bouwt hierop voort. Naast onderzoek naar de effecten van aanraking op de pijnbeleving, wordt ook het effect op cognitie (o.a. aandacht en geheugen) en emotioneel welbevinden onderzocht. Hiermee krijgen we inzichten in de mogelijkheden van deze non-medicamenteuze pijnbehandeling.

Doelgroep en verloop van het onderzoek

Voor dit onderzoek zijn wij op zoek naar mensen die aan het volgende profiel voldoen:

  • Bevestigde diagnose ziekte van Parkinson;
  • Minimaal de afgelopen 3 maanden pijn ervaren;
  • Wonend in de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland of Utrecht.

Het onderzoek bestaat uit drie onderdelen: start meting, interventie periode en nameting. Alle onderdelen en afspraken vinden bij u thuis plaats. 

De eerste afspraak is met u en uw partner. Uw partner zal degene zijn die de aanraking geeft, en krijgt gedurende deze afspraak uitleg over hoe de aanraking moet worden gegeven. Verder zal er een gesprek zijn waarin uw pijnklachten in kaart worden gebracht. Daaropvolgend is er een onderzoek bestaande uit vragen en tests die uw denkvermogens in kaart brengen.
Hierna volgt er een interventieperiode van 3 weken waarin uw partner tweemaal daags de aanraking zal geven. In deze periode zal u ook een aantal vragenlijsten invullen.
Na 3 weken komen de onderzoekers weer bij u thuis. Het onderzoek om uw denkvermogens in kaart te brengen zal dan worden herhaald. Afsluitend krijgt u meer informatie over de aanraking en krijgt u de uitslagen van het onderzoek terug.

affectieve aanraking

Mocht u interesse hebben om deel te nemen of meer informatie willen ontvangen? Neem dan contact op met hoofdonderzoeker Larissa Meijer, l.l.meijer@uu.nl.

Terug naar boven