Promotie Clementine Stuijt: Persoonsgerichte zorg vanuit de apotheek
18 september 2024
Op woensdag 18 september 2024 verdedigt Clementine Stuijt het proefschrift 'The impact of targeted pharmaceutical care interventions on clinical and patient related outcomes' aan de Radboud Universiteit Nijmegen.
Bron: Radboud Universiteit
Bij het in kaart brengen van geneesmiddelgebruik tijdens ziekenhuisopname door de apotheek, ook wel medicatiereconciliatie genoemd, bleek dat er per patiënt gemiddeld 2.2 interventies nodig zijn om het geneesmiddelgebruik bij opname kloppend te maken. De Apotheek speelt hierin dus een belangrijke rol. Uit interviews met apothekers van verschillende ziekenhuizen bleek echter dat de uitvoering van medicatiereconciliatie sterk verschilt. Hierdoor was de variatie in het aantal aanpassingen groot. Na terugkeer uit het ziekenhuis ervaren veel mensen klachten die geweten worden aan medicijnen. Medicatiereconciliatie bij opname en ontslag, samen met een tussentijdse medicatiebeoordeling, verminderde het aantal mogelijk geneesmiddel-gerelateerde problemen met 50%. Medicatiereconciliatie, -beoordeling en ondersteuning van medicijninname, ondersteund door een polsalarm, bij mensen met parkinson leidde tot betere beweging en een hogere levenskwaliteit. Geschoolde apotheekteams zorgden voor minder klachten en minder zorgen over het medicatiegebruik, maar deze teams ondervonden moeite om deze rol op zich te nemen, onder meer vanwege financiële obstakels.
Clementine Stuijt (1966) behaalde na haar apothekersdiploma in 1993 (Universiteit van Utrecht), in 2006 haar Master in Clinical Pharmacy (University of Strathclyde, Edinburgh). Rond 2013 startte zij haar promotieonderzoek naast haar andere werkzaamheden waarin medicatiebeoordelingen centraal staan, met name voor patiënten met de ziekte van Parkinson. Zij zal werkzaam blijven bij Punt voor Parkinson.