Relatie met partner
30 augustus 2024
Parkinson heeft veel invloed op je relatie met je partner en andere familie en vrienden. Door met name de cognitieve klachten en gevolgen die de ziekte meebrengt, of de verschillende manieren waarop je met parkinson omgaat, kunnen er relatieconflicten ontstaan.
Ook kan er druk komen te liggen op de gelijkwaardigheid in de relatie – je partner moet meer voor je zorgen en krijgt er taken bij. Hierdoor ontstaan rolveranderingen. Het is moeilijk om patronen los te laten en dingen anders te doen en/of te organiseren. Toch kan dit noodzakelijk zijn om de gevolgen beter te kunnen hanteren en hiermee om te gaan.
Ervaringsdeskundige Andreas Rosenberg, medisch maatschappelijk werker Colin van der Heijden en neuroloog Bas Bloem praten in deze aflevering van ParkinsonTV uitgebreid over Relatie & Parkinson.
Begeleiding
Het is belangrijk om de invloed van parkinson op je relatie te bespreken. Als dit samen lastig lukt, kun je voor meer begeleiding bij dit soort gesprekken denken aan een medisch maatschappelijk werker, psycholoog, praktijkondersteuner en/of je huisarts. Voor meer intensieve begeleiding kan systeemtherapie uitkomst bieden. Systeemtherapie wordt ook wel relatie- of gezingstherapie genoemd. Bij deze therapie worden je naasten ook betrokken en is er veel aandacht voor deze relaties.
In dit Nederlandse wetenschappelijke artikel gaat Pauline Beusekamp verder in op waarom parkinson zo'n grote invloed heeft op de partnerrelatie. Zij omschrijft ambigu verlies als specifieke vorm van verlies. Iemand is zowel wél (fysiek) als niet aanwezig en je kunt niet meer dat beroep op iemand doen zoals je dat gewend was.