Jong en alleenstaand

Jong en alleenstaand

30 augustus 2024

Als je alleenstaand bent en parkinson hebt, maak je misschien meer gebruik van je netwerk van familie en vrienden. Het kan erg lastig zijn als er op dat moment geen partner of aangewezen persoon is die het grootste deel van eventuele mantelzorg op zich kan nemen.

Als je alleen woont, mis je misschien soms de mogelijkheid om een bezoek aan je zorgverlener te bespreken, je zorgen te uiten of samen te relativeren. Veel mensen kampen met eenzaamheid. Als je chronisch ziek bent, is het risico hierop nog wat hoger.  

Contact 

Praat met je familie en vrienden over je gevoelens, en spreek het uit als je hulp nodig hebt. Je kunt ook een beroep doen op je gemeente voor bijvoorbeeld hulp in de huishouding of andere ondersteuning. Bij Parkinson Cafés of Yoppers Cafés kun je in contact komen met andere mensen met parkinson.  

Daten met parkinson  

Op datingapp Capido vind je singles die ook een chronische ziekte hebben, zoals COPD en diabetes. Je kunt er ook een buddy vinden.   

Deze Engelstalige website over parkinson geeft tips over het aangaan van nieuwe relaties. 

  
Een patiëntgroep voor mensen met MS geeft de volgende tips over daten met een progressieve, chronische aandoening:  

  • Bedenk of je in je profielfoto al aandacht wil besteden aan parkinson. Hoeveel veel symptomen niet op een foto zichtbaar zijn, kun je er juist voor kiezen om een eventueel hulpmiddel wel te tonen.  
  • Je bent niet verplicht om in je profiel te delen te delen dat je chronisch ziek bent. Je kunt dit ook persoonlijk delen.  
  • Wanneer de tijd rijp is om aan je date te vertellen dat je ziek bent bepaal je zelf, maar wacht niet te lang. Vertel over hoe het voor jou is om ziek te zijn en nodig ze uit vragen te stellen.  
  • Als je op datingsapps met vervelende mensen te maken krijgt die kwetsende opmerkingen maken of niet meer reageren, schroom dan niet ze te blokkeren en eventueel te rapporteren. Als iemand je niet respecteert om wie je bent, dan zijn ze je tijd niet waard.   
  • De kans bestaat dat je datingapp matches terugschrikken van je diagnose. Maar de diagnose hoort bij jou. Wie je zo niet kan accepteren, verdient je niet.  

 Ervaringsverhaal  

anoniem_vrouw2

Maaike heeft parkinson en is alleenstaand. 'Ik ben nu even niet aan het daten, maar ik heb het er wel over met bekenden met parkinson. Hoe doe jij dat? Vertel je meteen dat je parkinson hebt? Ik ben een open boek en denk dat ik het meteen zal vertellen op een date. Ook omdat ik wat zichtbare symptomen heb, zoals trillingen. Het zal sommige mensen afschrikken, maar andere kant weet je dan wel dat iemand bewust voor je kiest. Dat het er mag zijn.'  

Ga terug naar de pagina 'Relatie en gezin'

Labels:

Terug naar boven