Genetica en kinderwens
30 augustus 2024
Wat precies de oorzaak is van de ziekte van Parkinson is nog niet bekend. Met de kennis van nu zeggen experts dat parkinson meestal veroorzaakt wordt door een combinatie van erfelijke aanleg en factoren uit de omgeving. Sommige vormen van parkinson zijn wel erfelijk.
Als je een dergelijke vorm hebt, betekent dat niet per sé dat je de ziekte ook kan doorgeven aan je kinderen. In deze reeks video’s van Parkinson op Maat geeft neuroloog Bart van de Warrenburg korte informatie over wat we nu weten over erfelijkheid en parkinson. Bart is ook bij ParkinsonTV verschenen om te praten over dit onderwerp.
Als je de ziekte op jonge leeftijd hebt gekregen, is de kans groter dat je een erfelijke vorm van parkinson hebt. Het hebben van zo’n erfelijke vorm verandert nu niets aan de behandeling die je krijgt. In het dossier Erfelijkheid van de Parkinson Vereniging vind je informatie en de laatste inzichten uit wetenschappelijk onderzoek.
Kinderwens
Als jij of iemand in je familie een erfelijke vorm van parkinson hebt, dan maak je je misschien zorgen over of je parkinson doorgeeft aan je kind. Je arts kan je als dat nodig is doorverwijzen naar een klinisch geneticus, een arts gespecialiseerd in erfelijkheid, die verschillende mogelijkheden met je kan bespreken.
Het is belangrijk dat je je goed laat informeren voor je arts. Het kan zo zijn dat je een gen hebt dat vaker bij parkinson voorkomt, en dat je dit doorgeeft aan je kinderen. Maar dit hoeft niet te betekenen dat je kind dan ook parkinsonverschijnselen ontwikkelt. De genetische wegen naar parkinson zijn nog niet genoeg bekend om hier altijd uitsluitsel in te geven. Het is belangrijk dat je rekening houdt met deze onzekerheid.
Er bestaat een keuzehulp Kinderwens en Erfelijke ziekte die je kan helpen dit gesprek voor te bereiden. Als je erachter komt dat je ongeboren of geboren kind mogelijk een aan parkinson gerelateerd-gen heeft is dit erg moeilijk, zelfs als nog niet zeker is of het kind ook parkinsonklachten krijgt. Een medisch maatschappelijk werker of een psycholoog kunnen je helpen met vragen en dilemma’s.
In dit Nederlandstalige wetenschappelijke artikel vind je meer informatie uit de wetenschap over erfelijkheid en parkinson.
Zwanger en parkinson
Annelien is gynaecoloog en arts-onderzoeker. Ze is 40 jaar en moeder van vier kinderen met een vijfde op komst. Ze heeft de ziekte van Parkinson, net als haar vader. Ze doet onderzoek naar de ziekte bij (jonge) vrouwen. In 2022 gaf ze een interview aan ParkinsonNL: 'Strijdbaar, positief en bomvol levenslust, dat is ze. ‘Het leven is gewoon te mooi om te gaan zitten kniezen.’'