In het kwalitatief hoog aangeschreven tijdschrift “Frontiers in Aging Neuroscience” verscheen recent een artikel over een mogelijk nieuwe behandelmethode: de stimulatie van de nervus vagus. De nervus vagus innerveert delen van het hoofd – net als de andere hersenzenuwen – maar loopt ook naar de borst- en buikholte, waar hij zich in de ingewanden vertakt. De zenuw helpt ons om adequaat te reageren in stressvolle en gevaarlijke situaties en speelt een belangrijke rol bij de informatie-uitwisseling tussen de darmen en de hersenen.
Door werkgroep wetenschapsnieuws
Het doel van deze studie is om vast te stellen of nervus vagus stimulatie een positieve bijdrage kan leveren aan de behandeling van patiënten met de ziekte van Parkinson. En dan gaat het juist om het bestrijden van de symptomen, die tot nu toe het meest lastig te bestrijden zijn.
Niet-invasieve Vagus Nervus Stimulation (VNS) is een erkende therapie bij de behandeling van epilepsie, migraine en cluster hoofdpijn. Recent is in een muizen model van de ziekte van Parkinson vastgesteld dat VNS de mobiliteit kan verbeteren. Ook zijn er al twee pre-klinische studies uitgevoerd, waarbij is gebleken dat VNS de motoriek en het lopen in het algemeen bij individuele parkinson patiënten kan verbeteren.
Om dit nader te onderzoeken en ook het wetenschappelijk bewijs hiervoor te versterken is een gerandomiseerd, dubbel blind onderzoek uitgevoerd met een zogenaamd cross-over design. Dit laatste betekent dat de proefpersonen in behandelgroep 1 eerst de echte VNS behandeling krijgen en daarna een zelfde behandeling krijgen met een placebo. Proefpersonen in behandelgroep 2 starten met de placebobehandeling en krijgen daarna de echte VNS behandeling. Dit onderzoek voldoet daarmee aan de hoogste methodologische eisen.
De behandeling zelf bestaat uit dagelijks 6 stimulatie-sessies van 2 min: in het totaal 12 minuten per dag. Bij beide groepen worden vooraf en na iedere behandeling een groot aantal testen en metingen gedaan om de effecten van de behandeling gedetailleerd in kaart te brengen. Om te voorkomen dat de opeenvolgende behandelingen elkaar zouden kunnen beïnvloeden is er voor iedere deelnemer een pauze van 1 maand ingelast tussen de eerste en de tweede behandeling.
Effect op de symptomen
Er hebben 33 mensen met parkinson deelgenomen aan deze studie, elk met klachten van “freezing”. Bij 21 deelnemers konden alle metingen worden verricht en op hun resultaten zijn de meeste analyses uitgevoerd. In deze groep werden significante verbeteringen gemeten in de motoriek na de behandeling met VNS. Bij de placebobehandeling werd dit niet gevonden.
In een subgroep van de deelnemers is ook gekeken naar een aantal bloedserumwaarden, en meer specifiek naar de effecten op enkele niet-motorische klachten, zoals slaap en cognitie. Er zijn aanwijzingen dat de VNS behandeling ook hier positief kan werken, maar voor het bewijs hiervan is nader onderzoek nodig in verband met het relatief lage aantal deelnemers.
Hoewel niet exact bekend is hoe het effect van VNS tot stand komt, zijn er aanwijzingen dat het gaat om een indirecte activatie van het centraal zenuwstel. Het is belangrijk te benadrukken dat de VNS behandeling wordt gezien als een aanvullende behandeling, die - mogelijk in de toekomst - gegeven zou kunnen worden naast de bestaande behandelingen.
Besproken artikel:
Banashree Mondal, Supriyo Choudhury, Rebecca Banerjee, Akash Roy, Koustav Chatterjee, Purba Basu, Ravi Singh, Saptak Halder, Shantanu Shubham, Stuart N. Baker, Mark R. Baker, and Hrishikesh Kumar. Effects of non-invasive vagus nerve stimulation on clinical symptoms and molecular biomarkers in Parkinson’s disease. Front. Aging Neurosci., Volume 15 - 2023 |
https://doi.org/10.3389/fnagi.2023.1331575
Meer onderzoek naar parkinson(ismen) is nodig
Wilt u een donatie doen voor wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte van Parkinson en parkinsonismen? Steun dan het werk van ParkinsonNL!
Doneer aan ParkinsonNL
|