Veni-beurs voor twee onderzoeken naar parkinson
15 augustus 2024
Vorige maand heeft NWO aan 174 veelbelovende onderzoekers uit de volle breedte van de wetenschap Veni-financiering van maximaal 320.000 euro toegewezen. De laureaten kunnen daarmee in de komende drie jaar hun eigen onderzoeksideeën verder ontwikkelen. Twee van de onderzoekers hebben de beurs ontvangen voor onderzoek naar parkinson.
Bron: NWO
De Veni is een persoonsgebonden wetenschappelijke beurs, maakt onderdeel uit van het NWO-Talentprogramma en richt zich op onderzoekers die recent gepromoveerd zijn.
De twee parkinson-onderzoekers vertellen over hun project:
EePeDe: Exoskelet Loopsynchronisatie voor Mensen met de ziekte van Parkinson
Dr. M.K. MacLean, Universiteit Twente
Mensen met de ziekte van Parkinson hebben moeite met lopen, wat vaak leidt tot ernstig verminderde onafhankelijkheid. Huidige looptherapieën boeken beperkt succes bij het verbeteren van het lopen. Dit Veniproject stelt een innovatieve looptherapie voor, genaamd “loopsynchronisatie”, waarbij gebruik wordt gemaakt van een draagbare robot (exoskelet). Het exoskelet geeft kleine mechanische signalen met een vaste timing - de persoon stapt onbewust in de maat van het signaal, waardoor variatie tussen stappen afneemt en de loopsnelheid toeneemt. Dit onderzoek zal fundamentele kennis opleven over hoe loopsynchroniatie optimaal gebruikt kan worden voor verbeteringen in loopsnelheid en stapvariabiliteit bij de ziekte van Parkinson.
Meten van de ziekte van Parkinson in het bloed
Dr. ir. R. van der Vliet (m), Erasmus MC
Op dit moment worden ziekteremmende medicijnen voor de ziekte van Parkinson ontwikkeld. Deze medicijnen zijn vooral effectief wanneer ze lang voor het optreden van symptomen worden toegepast. Hiervoor hebben we een test nodig waarmee parkinson in het bloed vastgesteld en opgevolgd kan worden. In dit project ontwikkel ik zo’n test op basis van celvrij DNA in het bloed. Dit celvrije DNA bevat een unieke barcode van de cel waar het vandaan komt en kan dus gebruikt worden om het patroon van celschade bij de ziekte van Parkinson over de tijd te meten.