Tijdelijk niet mogelijk om te starten met subcutane levodopapomp door te grote vraag

Tijdelijk niet mogelijk om te starten met subcutane levodopapomp door te grote vraag

15 augustus 2024

Vanaf 1 september tot medio november kunnen mensen met parkinson niet starten met Duodopa subcutaan (levodopapomp met toediening via de huid).

Farmaceutisch bedrijf Abbvie, de producent van Duodopa subcutaan, meldt dat er tijdelijk onvoldoende van het benodigde medicijn foslevodopa/foscarbidopa beschikbaar is om nieuwe patiënten te helpen.

Het bedrijf geeft aan dat de wereldwijde vraag naar het middel hoger is dan verwacht. Deze vraag is groter dan de beschikbaarheid van het medicijn. Daarop heeft de Nederlandse tak van Abbvie besloten tijdelijk geen nieuwe mensen op het middel in te stellen in Nederland zodat het middel beschikbaar blijft voor huidige patiënten.

Afspraken nieuwe patiënten uitgesteld

Mensen met de ziekte van Parkinson die een afspraak hebben tussen 1 september en medio november 2024 voor het starten met de subcutane levodopapomp, worden door hun eigen parkinsonverpleegkundige of arts geïnformeerd dat dit wordt uitgesteld. De verwachting is dat vanaf eind september weer contact wordt opgenomen met deze patiënten om een nieuwe afspraak te plannen.

Geen gevolgen voor mensen die deze therapie al hebben

De beperkte beschikbaarheid heeft geen gevolgen voor mensen die op dit moment al behandeld worden met deze therapie, aldus Abbvie. Voor deze patiëntengroep is voldoende foslevodopa/foscarbidopa beschikbaar.

Labels:

Terug naar boven