Chirurgische complicaties bij diepe hersenstimulatie

Chirurgische complicaties bij diepe hersenstimulatie

15 augustus 2024

De groep DBS-neurochirurgen uit het Amsterdam UMC heeft de chirurgische complicaties onderzocht bij patiënten met de ziekte van Parkinson die diepe hersenstimulatie (DBS) hebben ondergaan in de afgelopen 25 jaar. Bij deze procedure worden elektroden in de hersenen geplaatst om de symptomen van de ziekte van Parkinson te verlichten.

Door Rozemarije Holewijn

In totaal hebben 800 patiënten, waarvan 507 mannen en 293 vrouwen, deze behandeling gekregen in deze periode van 25 jaar. Tijdens het onderzoek bleek dat 8% van de patiënten neurologische problemen kreeg, zoals hersenbloedingen, hersenzwelling, delirium (verwardheid) of een beroerte. Bij de meeste patiënten (7%) waren deze problemen tijdelijk, maar bij 1% waren ze blijvend. Hersenenbloedingen traden op bij minder dan 3% van de patiënten, waarbij slechts vijf van de 800 patiënten blijvende schade opliepen. Er werd geen duidelijk verband gevonden tussen de kans op een hersenbloeding en factoren zoals leeftijd, geslacht, of de methode van anesthesie (wakker of slapend).

Verbeterde technieken

Bijna één op de vijf patiënten (18%) moest in alle jaren dat ze vervolgd werden een extra operatie ondergaan vanwege een complicatie. Dit percentage daalde naar 13% in de laatste 500 geopereerde patiënten, dankzij verbeterde chirurgische technieken en ervaring. Het risico op infectie was in gehele groep 3%, maar ook dit daalde van 5% in de beginperiode naar 2% in meest recent geopereerde patiënten. Het gebruik van een speciaal verankeringsapparaat voor de elektroden bleek zeer effectief in het verminderen van verplaatsingen van de elektroden.

Patiënten vooraf informeren

Hoewel de kans op blijvende neurologische schade door de DBS-operatie zeer klein is, is het belangrijk om patiënten vooraf te informeren over de mogelijkheid van complicaties en de kans op noodzakelijke aanvullende operaties. De resultaten van deze studie zijn belangrijk om de voordelen van een DBS-operatie goed af te kunnen wegen tegen de eventuele nadelen, zoals gebeurt in het gesprek met de neurochirurg voorafgaand aan het inplannen van de operatie.  

Wetenschappelijke publicatie

Rozemarije A. Holewijn, Yarit Wiggerts, Maarten Bot, Dagmar Verbaan, Rob M.A. de Bie, Rick Schuurman, Pepijn van den Munckhof; Surgical Complications in Subthalamic Nucleus Deep Brain Stimulation for Parkinson’s Disease: Experience in 800 Patients. Stereotact Funct Neurosurg 2024; https://doi.org/10.1159/000539483

Labels:

Terug naar boven